Vesti
Politika

Opozicija: Rikalo kriminalac, Haradinaj: Nisam ničiji advokat

Skupština Kosova nastavila je sednicu na kojoj se raspravlja o navodnim optužbama protiv ministra poljoprivrede Nenada Rikala da je počinio ratni zločin tokom sukoba na Kosovu.
Opozicija: Rikalo kriminalac, Haradinaj: Nisam ničiji advokat
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Interpelaciju premijeru Kosova o Nenadu Rikalu postavila je poslanička grupa Demokratskog saveza Kosova. Avdulah Hoti je u ime DSK rekao da ta poslanička grupa smatra da treba da se istraže sumnje stanovnika naselja Dardanija.

“Ove sumnje zaslužuju zakonsku istragu. Narod Kosova ne zaslužuje da u Vladi ima osobe sa takvim optužbama. Verujem da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno ali narod Kosova je osetljiv i pretrpeo je represije tokom rata. Bez obzira na optužbe ministar je i dalje u vladi i to stvara nesigirnost kod građana”, kazao je Hoti.

On je dodao da su stanovnici zgrade u kojoj je Rikalo živeo šokirani time što je postao ministar, napominjući da je clan porodice Bećiri tvrdio da je Rikalo uperio pištolj u njegovog oca.

Hoti navodi da premijer treba da razreši ministra dok traje istraga, a od poslanika je zatražio da podrže predlog za razešenje Rikala.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da Policija Kosova nema prijavljen slučaj, niti Specijalno tužilaštvo evidentirani predmet o Rikalu.

Poslanici Samoopredeljenja zatražili su da se rasvetli istina o Rikalu i zločini koje je on navodno počinio naglašavajući da ne đele da ih predstavlja “čovek koji je bio kriminalac”.

Prema njihovim rečima postoji 20 svedoka koji tvrde da su pretpeli torturu od strane Nenada Rikala, koji je “viđen u uniformi sa crvenom beretkom i kalašnjikovim u rukama.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj objasnio je da nije ničiji advokat ali da je o ovoj temi razgovarao sa nadležnim službama.Ostale vesti

Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021
“Šta nakon izbora?”

Kao što je pobeda Pokreta Samoopredeljenje na nedavno održanim parlamentarnim izborima na Kosovu bila očekivana, tako treba da očekivati i da će Aljbin Kurti promeniti odnos prema “nerealnim ciljevima” svoje politike. Kao najozbiljniji kandidat za premijera Kosova, Kurti će revidirati svoje stavove o isključivanju Srpske liste iz buduće Vlade ili marginalizaciju dijaloga sa Beogradom, zaključeno je tokom debate „Šta nakon izbora?“.

  • 26.02.2021