Vesti
Politika

Opozicija: Rikalo kriminalac, Haradinaj: Nisam ničiji advokat

Skupština Kosova nastavila je sednicu na kojoj se raspravlja o navodnim optužbama protiv ministra poljoprivrede Nenada Rikala da je počinio ratni zločin tokom sukoba na Kosovu.
Opozicija: Rikalo kriminalac, Haradinaj: Nisam ničiji advokat
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Interpelaciju premijeru Kosova o Nenadu Rikalu postavila je poslanička grupa Demokratskog saveza Kosova. Avdulah Hoti je u ime DSK rekao da ta poslanička grupa smatra da treba da se istraže sumnje stanovnika naselja Dardanija.

“Ove sumnje zaslužuju zakonsku istragu. Narod Kosova ne zaslužuje da u Vladi ima osobe sa takvim optužbama. Verujem da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno ali narod Kosova je osetljiv i pretrpeo je represije tokom rata. Bez obzira na optužbe ministar je i dalje u vladi i to stvara nesigirnost kod građana”, kazao je Hoti.

On je dodao da su stanovnici zgrade u kojoj je Rikalo živeo šokirani time što je postao ministar, napominjući da je clan porodice Bećiri tvrdio da je Rikalo uperio pištolj u njegovog oca.

Hoti navodi da premijer treba da razreši ministra dok traje istraga, a od poslanika je zatražio da podrže predlog za razešenje Rikala.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da Policija Kosova nema prijavljen slučaj, niti Specijalno tužilaštvo evidentirani predmet o Rikalu.

Poslanici Samoopredeljenja zatražili su da se rasvetli istina o Rikalu i zločini koje je on navodno počinio naglašavajući da ne đele da ih predstavlja “čovek koji je bio kriminalac”.

Prema njihovim rečima postoji 20 svedoka koji tvrde da su pretpeli torturu od strane Nenada Rikala, koji je “viđen u uniformi sa crvenom beretkom i kalašnjikovim u rukama.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj objasnio je da nije ničiji advokat ali da je o ovoj temi razgovarao sa nadležnim službama.Ostale vesti

Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020
Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020