Vesti
Politika

Opozicija neće sastanak sa premijerom

Lideri tri kosovske opozicione partije odbili su poziv premijera Kosova Ise Mustafe da danas počnu razgovore o izlasku iz sadašnje političke krize u kojoj opozicija bojkotuje rad parlamenta.
Opozicija neće sastanak sa premijerom
Protesti opozicije u Prištini (Foto arhiva Kim)

Poziv Mustafe odbili su Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo. Te stranke bojkotuju parlament tražeći da se ponište sporazumi sa Srbijom o formiranju Zajednice srpskih opština i o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Predsednik albanskog parlamenta Iljir Meta pokušao je juče da ubedi lidere opozicionih stranaka da počnu dijalog sa predstavnicima vlasti, ali ni taj poziv nije naišao na pozitivan odgovor.

Portparol Samoopredeljenja Frašer Krasnići je za prištinske medije izjavio da je poziv Mustafe neiskren i da ga neće prihvatiti sve dok premijer ne povuče potpise sa sporazuma.

Mustafa je povodom sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom opoziciji ponudio da se formira zajednička komisija u kojoj bi pored članova vladine komisije bili i predstavnici opozicije, kao i stručnjaci iz te oblasti iz SAD i EU.

Povodom rasprave o Zajednici opština sa srpskom većinom, Mustafa je izjavio da će Vlada prihvatiti mišljenje Ustavnog suda o tom sporazumu.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021