Vesti
Politika

Opozicija napustila sednicu Skupštine Kosova zbog odlaska ministarke iz sale

Poslanici Demokratske partije Kosova (DPK), Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Alijanse za budućnost Kosova (ABK) su napustili sednicu Skupštine Kosova na kojoj je vođena skupštinska rasprava o spoljnoj politici zbog odlaska sa sednice ministarke spoljnih poslova i dijaspore Donike Gervale.
Opozicija napustila sednicu Skupštine Kosova zbog odlaska ministarke iz sale
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Predsednik parlamenta Glauk Konjufca je pojasnio da Gervala ima sastanak sa izraelskom delegacijom i da će se, čim se sastanak završi, vratiti na sednicu.

U tom trenutku je šef poslanika DPK Abeljard Tahiri rekao da se ova rasprava tri puta odlagala upravo zbog činjenice da je neophodno da se obezbedi da na njoj budu premijer i šefica diplomatije.

"Donekle smo razumeli premijera koji je izašao, ali ni pod kojim uslovima ne razumemo odlazak ministarke. Ovo je zaista jadno. Napustićemo salu kao predlagači rasprave. Kao poslanička grupa napuštamo sednicu jer nismo zainteresovani da razgovaramo sami sa sobom", kazao je Tahiri.

Posle njega, napuštanje sednice su najavili i poslanici DSK i ABK, dok je predsednik parlamenta Konjufca zaključio sednicu, rekavši da nema uslova za njen nastavak.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022