Vesti
Politika

Opozicija napustila sednicu parlamenta zbog neusvajanja rezolucije o ceni struje

Poslanici Demokratske partije Kosova (DPK), Demokratskog saveza (DSK) i Alijanse za budućnost Kosova (ABK) napustili su današnju sednicu Skupštine Kosova nakon što nije izglasan njihov predlog rezolucije protiv povećanja cena električne energije.
Opozicija napustila sednicu parlamenta zbog neusvajanja rezolucije o ceni struje
Ilustracija (Foto Unsplash)

Šef poslaničke grupe DPK Abejard Tahiri rekao je da su napustili sednicu jer se nanosi velika šteta građanima.

„Skupština je imala dovoljan kvorum da odluči o blok tarifama. Mi kao opoziciona stranka smo se izjasnili, dok je većina bila uzdržana, što je neprihvatljivo. Ne ostajemo više na ovoj sednici. Nećemo dalje omogućiti nastavak ove sednice jer se nanosi velika šteta građanima“, rekao je Tahiri i dodao da nema drugog važnijeg pitanja od neprihvatanja blok tarifa kako je to predložila Regulatorna kancelarija za energetiku (RKE).

Poslanik DSK Armend Zemaj rekao je da je neizglasavanje ove rezolucije od strane većine pokazalo da se zalaže za enormno povećanje cene struje.

„Nema većeg interesovanja od teme energetike i pandemije. Koristićemo sve demokratske mehanizme koji sprečavaju siromašenje ovog naroda od neodgovornosti ove vlasti“, rekao je Zemaj.

Situacija u kojoj se danas Kosovo nalazi u oblasti energetike je vanredno stanje, dok je ponašanje vlade normalno, ocenio je šef Poslaničke grupe ABK Besnik Tahiri.

„Predložili smo rezoluciju kako bismo pomogli RKE u donošenju odluka. Ono što smo danas videli je uzdržanost. Mislim da je pristup veoma neodgovoran i ostaviti ovo pitanje na nivou komentara je totalna neodgovornost i bekstvo od poverenja koje je ova vlada dobila“, rekao je Tahiri posle čega su i poslanici ove stranke napustili sednicu.Ostale vesti

Priština: Milo Đukanović dočekan uz najviše počasti
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović započeo je dvodnevnu posetu Kosovu. Na glavnom trgu u Prištini, uz najviše počasti, dočekala ga je predsednica Kosova Vjosa Osmani.
  • 18.05.2022
Kosovo nije na dnevnom redu u SE u petak
Aplikacija Kosova za članstvo u Savetu Evrope neće biti tema dnevnog reda sednice Komiteta ministara koja će biti održana u petak 20. maja u Torinu i kojom će predsedavati italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo”, kaže za Danas Elvira Kovač, potpredsednica parlamentarne skupštine Saveta Evrope i poslanica Saveza vojvođanskih Mađara
  • 18.05.2022
Brnabić o G7: Samo u slučaju Srbije ne važi rezolucija SB UN

Premijerka Ana Brnabić konstatovala je da se u dokumentu sa sastanka zemalja G7 kao rešenje za svaki problem na svetu podseća na rezolucije Saveta bezbednosti UN, sem kada je u pitanju Srbija i da samo u slučaju Srbije nema pomena o Rezoluciji 1244.

  • 17.05.2022
Građani u politici: Ne veruju im, niti ih vrednuju, ali glasaju
Politički život Srba na Kosovu godinama unazad sveden na jednu partiju – Srpsku listu. Zbog velikog uticaja ove stranke, građanu su ili u strahu ili su nezainteresovani da bilo šta promene. Ipak, u anonimnoj anketi koja je obavljena povodom istraživanja “Građani u politici”, naveli su da svojim političkim predstavnicima ne veruju, te da zanimanje “političar” smatraju nečasnom profesijom. Ovo su samo neki podaci iz istraživanja koje su sproveli nevladine organizacije Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i Humani centar Mitrovica (HMC) u okviru inicijative Open. Panelisti Slobodan Georgijev i Momčilo Trajković kažu da, iako je trenutna situacija loša, ima potencijala među mladima da se politički život Srba na Kosovu promeni.
  • 17.05.2022
Kurti o novim sankcijama Rusiji i Belorusiji
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je dan posle sednice Vlade kojom je predsedavao potpredsednik Besnik Bisljimi, na kojoj je doneta odluka o dodatnim sankcijama Rusiji i Belorusiji, da je "Kosovo jedna od prvih zemalja koja se svrstala sa demokratskim svetom u uvođenju ekonomskih i finansijskih sankcija Ruskoj Federaciji, nakon invazije i vojne agresije na Ukrajinu".
  • 17.05.2022
Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022