Vesti
Politika

Opozicija najavljuje nove proteste

Pokret “Samoopredeljenje” i Alijansa za budućnost Kosova najavili su nastavak protesta, pošto Vlada Kosova nije razmotrila zahteve opozicije.
Opozicija najavljuje nove proteste
Protesti u Prištini (Foto info.ks)

Visoka cena električne energije, blokada pravosudnog sistema na Kosovu, okupacija javnog servisa od strane vladajućih partija, proglašenje Trepče javnim preduzećem i formiranje Zajednice
srpskih opština, pitanja su zbog kojih “Samoopredeljenje” i Alijansa za budućnost Kosova najavljuju nove proteste.

Prištinski mediji preneli su izjavu predsednika “Samoopredeljenja” Visara Imerija koji je rekao da Vlada Kosova, ne samo da nije razmotrila zahteve, već je nastavila po starom.

“Ovakvim ponašanjem Vlada je dokazala da nije zainteresovana za građane i igra ulogu ’okupatora države’. Ona je postala štit za očuvanje profita kompanija Behtel, KEDS, Limak, Devoli, Elkos-a, i sve na štetu interesa građana Kosova”, ocenio je on.

Potpredsednik “Samoopredeljenja” Driton Čausi kaže kako su zahtevi protesta pravedni, legitimni, i u interesu građana.

“Zanemarivanjem ovih uslova Vlada pokazuje nepoštovanje prema narodu i pokazuje da ne zna jezik razumevanja već pritiska. To znači da je organizovanje i angažovanje građana u ovom slučaju važno i neophodno”, ističe Čauši.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi ocenio je da je odsustvo reakcije vlasti na zahteve protestanata, najbolji pokazatelj da vlada nema interes za vladavinu zakona.

“Opozicioni protesti će se nastaviti do ispunjenja ovih uslova”, naglasio je on.

Premijer Isa Mustafa rekao je da je vlada angažovana na sporovođenju svog programa razvoja i da nije tačno da ignoriše zahteve protestanata.

“Nikakvi postavljeni rokovi ne utiču na nas, nikakav program se ne može sprovesti za dve nedelje, ali ćemo raditi kako bi vladin program završili u toku mandata”, rekao je premijer Kosova.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021