Vesti
Politika

Opozicija najavljuje nove proteste

Pokret “Samoopredeljenje” i Alijansa za budućnost Kosova najavili su nastavak protesta, pošto Vlada Kosova nije razmotrila zahteve opozicije.
Opozicija najavljuje nove proteste
Protesti u Prištini (Foto info.ks)

Visoka cena električne energije, blokada pravosudnog sistema na Kosovu, okupacija javnog servisa od strane vladajućih partija, proglašenje Trepče javnim preduzećem i formiranje Zajednice
srpskih opština, pitanja su zbog kojih “Samoopredeljenje” i Alijansa za budućnost Kosova najavljuju nove proteste.

Prištinski mediji preneli su izjavu predsednika “Samoopredeljenja” Visara Imerija koji je rekao da Vlada Kosova, ne samo da nije razmotrila zahteve, već je nastavila po starom.

“Ovakvim ponašanjem Vlada je dokazala da nije zainteresovana za građane i igra ulogu ’okupatora države’. Ona je postala štit za očuvanje profita kompanija Behtel, KEDS, Limak, Devoli, Elkos-a, i sve na štetu interesa građana Kosova”, ocenio je on.

Potpredsednik “Samoopredeljenja” Driton Čausi kaže kako su zahtevi protesta pravedni, legitimni, i u interesu građana.

“Zanemarivanjem ovih uslova Vlada pokazuje nepoštovanje prema narodu i pokazuje da ne zna jezik razumevanja već pritiska. To znači da je organizovanje i angažovanje građana u ovom slučaju važno i neophodno”, ističe Čauši.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi ocenio je da je odsustvo reakcije vlasti na zahteve protestanata, najbolji pokazatelj da vlada nema interes za vladavinu zakona.

“Opozicioni protesti će se nastaviti do ispunjenja ovih uslova”, naglasio je on.

Premijer Isa Mustafa rekao je da je vlada angažovana na sporovođenju svog programa razvoja i da nije tačno da ignoriše zahteve protestanata.

“Nikakvi postavljeni rokovi ne utiču na nas, nikakav program se ne može sprovesti za dve nedelje, ali ćemo raditi kako bi vladin program završili u toku mandata”, rekao je premijer Kosova.Ostale vesti

Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da bez Beograda nema rešenja za problem Kosova i da jednostranim potezima "nigde ne možemo da dođemo".
  • 22.10.2020