Vesti
Politika

Opozicija najavljuje nove proteste

Pokret “Samoopredeljenje” i Alijansa za budućnost Kosova najavili su nastavak protesta, pošto Vlada Kosova nije razmotrila zahteve opozicije.
Opozicija najavljuje nove proteste
Protesti u Prištini (Foto info.ks)

Visoka cena električne energije, blokada pravosudnog sistema na Kosovu, okupacija javnog servisa od strane vladajućih partija, proglašenje Trepče javnim preduzećem i formiranje Zajednice
srpskih opština, pitanja su zbog kojih “Samoopredeljenje” i Alijansa za budućnost Kosova najavljuju nove proteste.

Prištinski mediji preneli su izjavu predsednika “Samoopredeljenja” Visara Imerija koji je rekao da Vlada Kosova, ne samo da nije razmotrila zahteve, već je nastavila po starom.

“Ovakvim ponašanjem Vlada je dokazala da nije zainteresovana za građane i igra ulogu ’okupatora države’. Ona je postala štit za očuvanje profita kompanija Behtel, KEDS, Limak, Devoli, Elkos-a, i sve na štetu interesa građana Kosova”, ocenio je on.

Potpredsednik “Samoopredeljenja” Driton Čausi kaže kako su zahtevi protesta pravedni, legitimni, i u interesu građana.

“Zanemarivanjem ovih uslova Vlada pokazuje nepoštovanje prema narodu i pokazuje da ne zna jezik razumevanja već pritiska. To znači da je organizovanje i angažovanje građana u ovom slučaju važno i neophodno”, ističe Čauši.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi ocenio je da je odsustvo reakcije vlasti na zahteve protestanata, najbolji pokazatelj da vlada nema interes za vladavinu zakona.

“Opozicioni protesti će se nastaviti do ispunjenja ovih uslova”, naglasio je on.

Premijer Isa Mustafa rekao je da je vlada angažovana na sporovođenju svog programa razvoja i da nije tačno da ignoriše zahteve protestanata.

“Nikakvi postavljeni rokovi ne utiču na nas, nikakav program se ne može sprovesti za dve nedelje, ali ćemo raditi kako bi vladin program završili u toku mandata”, rekao je premijer Kosova.Ostale vesti

Hoti sutra preuzima dužnost

Avdulah Hoti koji je danas izabran za novog kosovskog premijera sutra će preuzeti dužnost. Hoti dolazi na mesto svog doskorašnjeg koalicionog partnera, Aljbina Kurtija, čiji je bio zamenik.

  • 03.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020