Vesti
Politika

Opozicija kritikuje zbog nedostatka koordinacije

Opozicione stranke na Kosovu ocenile su da institucije Kosova ni sa kim nisu koordinirale uvodjenje mera o ličnim dokumentima i registraciji vozila, što se vidi iz njihovog ponašanja.
Opozicija kritikuje zbog nedostatka koordinacije
Priština (Foto Pixabay)

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je u saopštenju koordinaciju sa medjunarodnim saveznicima, ocenivši da je to jedini uslov za uspeh.

"Iz jučerašnjeg neuspeha shvatili smo da institucije nisu ni sa kim koordinisale i da nisu bile pripremljene za jučerašnju situaciju. Predsednica je danas, posle neuspeha, pozvala opozicione stranke na sastanak sa Vladom. Za šta? Da prikrije neuspeh i neodgovornost? Opozicija se mora konsultovati i saslušati pre nego što se nešto preduzme", istakao je DSK.

Kako je ta stranka poručila, opozicija može pomoći Vladi da ne pogreši, ali ne može da preuzme odgovornost za njene neuspehe.

"Podržavamo uspostavljanje reciprociteta, kao pravične mere svake suverene države. Istovremeno, koordinacija sa našim saveznicima je stalni zahtev DSK. Ova koordinacija je jedini uslov za uspeh", saopštio je DSK.

Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku nazvala je jučerašnju situaciju na severu Kosova kao stvaranje utiska da je sever van kontrole institucija Kosova.

Čitaku je na konferenciji za novinare rekla da akcije vlade treba unapred da budu koordinirane sa medjunarodnim prijateljima, a ne da se "pozivaju i slušaju u poslednjim trenucima krize".

"Zabrinjavajuća je konfuzija koja se stvara u javnosti u vezi sa situacijom na severu. Očekujemo da Vlada pokaže ozbiljnost, da se ponaša odgovorno. Situacije poput sinoćne ne mogu da se ponove u septembru, kada počinje primena delimičnog reciprociteta sa Srbijom", rekla je Čitaku.

Prema njenim rečima, situacija od 31. jula pokazala je neozbiljnost Vlade, nepripremljenost, neplanski i nekoordinisano delovanje sa medjunarodnim saveznicima.

Povodom dešavanja na severu Kosova predsednica Vjosa Osmani sastala se sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom parlamenta Gljaukom Konjufcom, a iako su pozvani, tom sastanku nisu prisustvovali i lideri opozicionih stranaka.Ostale vesti

Kurti razgovarao sa ambasdorima Kvinte i EU, Pičom i Šoleom

Uoči sastanaka u Briselu, kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa svojim zamenikom Besnikom Bisljimijem, sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu i ambasadorima zemalja Kvinte. Telefonom je razgovarao i sa Stjuartom Pičom i Derekom Šoleom.

  • 16.08.2022
Kurti: 1. septembar biće normalan dan
„Prvi septembar biće normalan dan na graničnim prelazima - ili ćemo izdavati ulazno-izlazna dokumenta, ili će ih obe strane ukinuti. Ne isključujem to i nadam se da ćemo o tome razgovarati u okviru teme aktuelnih tema" - kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za BBC na srpskom jeziku.
  • 16.08.2022
Selaković: Situacija uoči dijaloga tenzična, Kurti je nepredvidiva figura
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je uoči pregovora Beograda i Prištine u Briselu da je situacija tenzična i opterećena neozbiljnošću zvaničnika Prištine.
  • 16.08.2022
Hil: ZSO ne bi bio jedinstven slučaj, slični primeri postoje u Evropi
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da Zajednica srpskih opština na Kosovu nije nikakav jedinstveni model, i da primeri takvog udruživanja već postoje u multietničkim sredinama u Evropi.
  • 16.08.2022
EK: Vučić i Kurti u Briselu moraju da raspravljaju o svim otvorenim pitanjima
Evropska komisija (EK) je saopštila da u dijalogu Beograd - Priština u Briselu u četvrtak "mora i biće raspravljano o svim otvorenim pitanjima", ali je naglasila da "ne može da se spekuliše o rezultatima dijaloga". Portparolka u EK Nabila Masrali je rekla da će Komisija uskoro objaviti koje će sve teme biti na stolu pregovora srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
  • 16.08.2022
Vučić sa Stjuartom Pičom o dijalogu: Srbija će biti konstruktivna
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.
  • 16.08.2022