Vesti
Politika

Opozicija kritikuje Haradinaja jer brani Nenada Rikala

U toku je sednica Skupštine Kosova na kojoj poslanici postavljaju pitanja članovima Vlade. Na dnevnom redu je i interpelacija premijeru zbog javnih optužbi Nenadu Rikalu.
Opozicija kritikuje Haradinaja jer brani Nenada Rikala
Nenad Rikalo i Ramuš Haradina u skupštinskoj sali (Foto Kim)

U okviru poslaničkih pitanja poslanik Samoopredeljenja Frašer Krasnići postavio je pitanje ministru poljoprivrede Nenadu Rikalu o navodnim zločinima u naselju Dardanija tokom rata. Ministar Rikalo u tom trenutku nije bio u sali, iako je prisustvovao početku sednice.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je oslobodio Rikala zbog sastanka, a on lično nije želeo da odgovara na optužbe rekavši da će to vreme iskoristiti za interpelaciju. Opozicija ga je potom optužila da sve vreme brani Nenada Rikala.

Poslanici o demarkaciji, psima lutalicama, Astritu Dehariju...

Na početku sednice poslanici su govorili o pitanjima koja nisu na dnevnom redu. Premijer Kosova je obećao da će odgovoriti na svaku zabrinutost poslanika, pa i oko uvredljivog jezika u Skupštini, pasa lutalica i slučaja Astrita Deharija čijoj je porodici izjavio saučešće.

Govoreći o demarkaciji sa Crnom Gorom kosovski premijer Ramuš Haradinaj je rekao da je granica na Čakoru i Kuli i da će tako i ostati.

„Treba da se formira nova komisija za demarkaciju. Mi možemo da kasnimo sa demarkacijom, ova tema je u zastoju ali će se nastaviti“, kaže Haradinaj.

Dardan Malići iz Samoopredeljenja upitao je Ramuša Haradinaja kako objašnjava pitanje arbitraže oko demarkacije kojem se ranije protivio.

Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja za poginule na koncertu kantri muzike u Los Anđelesu. Poslanici su minutom ćutanja odali poštu i preminulom kanadskom albanologu Robertu Elseu.Ostale vesti

Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021
Brnabićeva sa Lajčakom o dijalogu i putu ka EU
Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na dobrom i otvorenom sastanku koji su imali u Beogradu.
  • 04.03.2021
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021