Vesti
Politika

Opozicija iz SzS-a neće na sednicu o Kosovu

Deo opozicije uglavnom okupljen u Savezu za Srbiju neće prisustvovati Posebnoj sednici parlamenta na čijem je dnevnom redu izveštaj o Kosovu, koji će predstaviti predsednik Aleksandar Vučić, jer smatraju da je reč o "mamcu za povratak opozicije u parlament".
Opozicija iz SzS-a neće na sednicu o Kosovu
Članovi SZS (Foto N1)

To su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekli Goran Ćirić (DS), Boško Obradović (Dveri), Sanda Rašković Ivić (Narodna stranka), Marko Đurišić (SDS) i Marinika Tepić (Stranka slobode i pravde).

Ćirić je rekao da tema Kosova jeste važna, ali da neće prisustvovati sednici, jer, kako kaže, odluku o bojkotu nisu ni doneli zbog tema, već zbog odnosa većine nad manjinom i želje da se uspostavi društvo demokratije, da se oslobode institucije, omoguće fer izbori i slobodni mediji.

Dodaje i da je sednica "predstava" u funkciji predizborne kampanje i napada na opoziciju.

Tepićeva je ocenila da je današnja sednica "samo mamac za opoziciju" i da u izveštaju nema ključnih odgovora na koje su, kako kaže, čekali sedam godina. Predsednik, kaže ona, pregovara nešto, a opozicija ne zna šta je to.

Dodaje i da je Srbija dalje od bilo kakvog rešenja nego pre sedam godina i da su tenzije još veće.

Navodi i da je izveštaj o radu kancelarije za KiM trebalo da predstavi direktor Marko Đurić, a ne predsednik Republike.

Đurišić je rekao da je vlast više puta pokušavala da vrati poslanike opozicije u poslaničke klupe od kako su se pridružili građanima u protestima, zakazujući sednicu o finansiranju AP Vojvodina, izmenama Krivičnog zakonika i sada o Kosovu.

"Ovo je vrhunac njihovog pokušaja da nas razbiju u odluci da ne učestvujemo u plenarnom zasedanju", rekao je Đurišić i dodao da to neće uspeti.

Dodaje da je sednica o KiM bila zakazana prvo za 10 časova, a da je onda pomerena u 16 časova zbog, veruje, "veće gledanosti"

"Posle sednice neće biti jasnija pozicija Srbije o budućem statusu KiM, životu građana. Jedino se vlast nada da će jos više učrstiti vlast i degradirati skupštinu", smatra Đurišić.Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021