Vesti
Politika

Opozicija ima predlog za izlazak iz krize

Poslanici opozicionog pokreta Samoopredelenje i vladajućeg Demokratskog saveza Kosova predstavili su predlog za izlazak iz sadašnje političke krize na Kosovu.
Opozicija ima predlog za izlazak iz krize
Nedavni protesti opozicije u Prištini (Foto arhiva Kim)

Oni predlažu da se sporazum vladajućih partija i opozicije potpiše u prisustvu predsednice Kosova Atifete Jahjage.

Tim sporazumom se predlaže osnivanje parlamentarne istražne komisije koju bi predvodila opozicija i čiji bi zadatak bio da razmotri sporazum o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

"Sastav komisije bi bio u skladu sa poslovnikom o radu Skupštine i u njemu bi bilo najmanje pet predstavnika civilnog društva i stručnjaka, koji imaju pravo da raspravljaju i predlažu rešenja, ali nemaju pravo glasa", navodi se u predlogu sporazuma koji su na konferenciji za novinare predložili Deda i Osmani.

Komisija bi ceo posao trebalo da okonča za 30 dana.

Kada je u pitanju Sporazum o Asocijaciji/Zajednici opština sa srpskom većinom, Skupština Kosova bi konsenzusom trebalo da izabere još dvoje sudija u Ustavni sud kako bi odluka o ustavnosti sporazuma bila doneta sa kompletnim sastavom tog suda.

"Izbor konsenzualnih članova Ustavnog suda treba da obezbedi nepristrasnost, stručnost i nepripadanje sudija nijednoj političkoj partiji, onako kao je to predviđeno Ustavom Kosova", navdi se u predlogu.

Bez prejudiciranja konačne odluke, ako odluka Ustavonog suda ne bude rešila dileme o Zajednici opština sa srpskom većinom onda bi predmet bio dostavljen Venecijanskoj komisiji na dodatna tumačenja.

Sporazum, kako predlažu poslanici Deda i Osmani, trebalo bi da bude usvojen u Skupštini Kosova kao parlamentarna rezolucija najkasnije sedam dana od njegovog potpisivanja.

Sporazum bi potpisali predsednici vladajućih DPK i DSK, kao i opozicionih Samoopredelenja, AZBK i Inicijative za Kosovo.

Rad Skupštine Kosova je blokiran jer je opozicija više puta bacila suzavac u parlamentu želeći da spreči raspravu o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom i sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021