Vesti
Politika

Opozicija: Ili poništenje sporazuma ili izbori

Lideri kosovske opozicije zatražili su danas od predsednice Atifete Jahjaga da poništi sporazume o ZSO i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, ili da se u protivnom organizuje referendum, odnosno prevremeni parlamentarni izbori.
Opozicija: Ili poništenje sporazuma ili izbori
Lideri opozicije (Foto Indeksonline)

Kako piše Koha.net, u zahtevu predatom Jahjagi, traži se da u cilju izlaska iz političke krize, Vlada postupi shodno potpisima više od 200.000 građana koji su peticijom tražili poništenje sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom i demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Ukoliko se sporazumi ne ponište opozicija zahteva organizovanje referenduma, a ako se i to na prihvati onda raspisivanje parlamentarnih izbora na Kosovu.

Predstavnici pokreta Samoopredelenje Visar Imeri, lider ABK Ramuš Haradinaj i predsednik Incijative za Kosovo Fatmir Ljimaj predali su Jahjagi peticiju.

Haradinaj je dodao da samo dva puta vode izlasku iz sadašnje situacije, održavanje referenduma ili privremeni parlamentarni izbori.

"Ujedinjena opozicija se neće odreći svojih zahteva", rekao je Haradinaj.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021