Vesti
Politika

Opasnost za opoziv zakona o Specijalnom sudu nije prošla

U Prištini nisu odustali od ponovnog pokretanja inicijative za opoziv Zakona o Specijalnom sudu, koji će se baviti zločinima pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, prenosi Koha ditore.
Opasnost za opoziv zakona o Specijalnom sudu nije prošla
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

List podseća da su predstavnici centralnih kosovskih institucija, prošlu godinu okončali neslaganjem i sukobom sa diplomatama vodećih zemalja zapada u Prištini, pošto je u kosovskoj skupštini pokrenuta inicijativa za obaranje zakona o Specijalnom sudu.

Uprkos upozorenjima da bi takva odluka izolovala Kosovo na međunarodnoj sceni, analitičari u Prištini ističu da rizik od ponovnog pokretanja inicijative nije prošao.

Hašim Tači, Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj, tri ključne političke ličnosti u Prištini, ne daju znake da odbacuju inicijativu za ukidanje zakona, ostavljajući proces "u rukama i volji poslanika".

"S obzirom na izjave tri centralna funkcionera, ponoviće se pokušaji ukidanja zakona o Specijalnom sudu", rekao je Aljbert Krasnići, istraživač Kosovskog demokratskog instituta (KDI).

Dodao je da bi nova vanredna sednica trebalo ponovo da prikupi potpise, jer po njemu, nema smisla održavati vanrednu sednicu dva ili tri meseca nakon podnošenja zahteva.

Prvi pokušaj organizovanja vanredne sednice skupštine, za obaranje zakona, bio je krajem prošlog meseca. Zbog nedostatka kvoruma, predsedništvo skupštine nije uspelo da zakaže sednicu.

U međuvremenu je nekoliko poslanika povuklo potpise sa peticije, koja sada ima manje od 40 potpisnika, što je minimum od jedne trećine da bi se sazvala vanredna sednica.

Aktuelni saziv kosovske skupštine je na odmoru do 14. januara, a pojedini prištinski mediji spekulišu da bi inicijativa za održavanje vanredne sednice, sa zahtevom za obaranje Zakona o Specijalnom sudu, mogla da bude reaktivirana do 20. januara.Ostale vesti

CIK: Glasovi sa dva biračka mesta se neće računati

Centralna izborna komisija Kosova odlučila je da se rezultati izbora sa dva biračka mesta ne uključe u rezultat vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara.

  • 02.03.2021
Lajčak sa Rakićem i Jevtićem o nastavku dijaloga

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, sastao se sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem i potpredsednikom Daliborom Jevtićem, a glavne teme sastanka bile su nedavno održani vanredni parlamentarni izbori i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

  • 02.03.2021
Petković sa ambasadorom Pinterom o političkoj situaciji na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji Atilom Pinterom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu kao i o nastojanjima Beograda da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisnog rešenja, navodi se u saopštenju.
  • 02.03.2021
Prebrojani uslovni i glasovi osoba sa posebnim potrebama
U Centru za brojeve i rezultate završeno je prebrojavanje uslovnih i glasova osoba sa posebnim potrebama.
  • 02.03.2021
Lajčak: Dijalog može biti završen za nekoliko meseci
Specijalni predstvanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se sa v.d. predsednicom Kosova Vjosom Osmani i poručio, nakon sastanka, "da Kosovo i Srbija treba da odluče koliko brzo žele da idu napred", kada je dijalog u pitanju.
  • 02.03.2021
Kurti: Dijalog nije ni prvi ni drugi prioritet
Predsednik Pokreta Samoopredeljenje (PS), Aljbin Kurti, sinoć je izjavio da dijalog sa Srbijom ne može biti ni prvi ni drugi prioritet vlade.
  • 02.03.2021