Vesti
Politika

“Ono što je Jerusalim za Jevreje, to je Kosovo za Srbe“

“Za Srbe i Srbiju nema važnijeg državnog i nacionalnog pitanja od Kosova, niti postoji važniji zadatak od borbe da Kosovo ostane u Srbiji“, kaže ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.
“Ono što je Jerusalim za Jevreje, to je Kosovo za Srbe“
Nenad Popović (Foto alchetron.com)

Popović dodaje da je najveći ispit za ovu generaciju Srba očuvanje srpske državnosti na Kosovu, koju su nam srpski preci ostavili u zalog.

"Samo one države koje su čvrsto i neodustajno branile svoju teritoriju i tako branile svoje državno i nacionalno dostojanstvo, ali i snagu i veru u sebe, bile su poštovane, priznate ali ujedno i ekonomski snažne", rekao je Popović.

U autorskom tekstu u nedeljniku Vreme, Popović navodi Rusiju za primer država koje su se nalazile u sličnom položaju kao Srbija kada je branila svoje pravo na Čečeniju, Izrael sa Jerusalimom ili primer Velike Britanije na Foklandskim osrvima, Kine i njenih prava na Tajvan i Hong Kong.

Izrael, kako je rekao, ima konstrantno otvoreno pitanje ugroženosti dela teritorije, ali da konfliktna situacija nije prepreka enomskom rastu. To je država, pojašnjava, sa malo više od osam miliona stanovnika i BDP-om od čak 320 milijardi dolara.

"Mi ne možemo nikada da prestanemo na to da Kosovo ne bude Srbija, jer niti smo ga mi, koji danas živimo u Srbiji sa Kosovom, načinili Srbijom, niti imamo pravo da buduće generacije Srba ostavimo bez Kosova", rekao je Popović.

Nemoguće je, kako kaže, da jedan Jevrejin pokuša da preda drugom narodu u ruke Jerusalim i dodaje da "ono što je Jerusalim za Jevreje, to je Kosovo za Srbe".

"Čuvajući Kosovo mi čuvamo Republiku Srpsku, Rašku, Vojvodinu, jer sve su to pitanja koja bi sutra mogla da da budu otvorena, ukoliko na pitanju Kosova pokažemo slabost i neodlučnost kao narod i kao država", rekao je on.

Teško je poverovati, kako kaže, i da će Albanci odustati od separatističkih namera, te se zbog toga sa njima mora stalno pregovarati, voditi stalni dijalog, da im se pokaže da u Srbiji , uz najširu mogući autonomiju, mogu da imaju bolje ekonomske perspektive "nego što imaju u lažnoj državi Kosovo".

Pojašnjava da je podjednako važno i da se vodi unutrašnji, srpski dijalog i da je dobrodošla inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića da otvori unutrašnji dijalog o Kosovu.

"Sada su nam jedinstvo i okupljanje potrebniji nego ikada. Smatram da je naša obaveza da budućim generacijama omogućimo priliku da pregovaraju, a to možemo samo ako im Kosovo ostavimo u Srbiji", naglasio je on.

Pojašnjava da Srbija trpi pritisak da pitanje reši brzo i na svoju štetu, trgujući delom svoje teritorije za nešto potpuno neizvesno i nepredvidivo."Tom pritisku moramo da se odupremo beskompromisno i odlučno", naglasio je on i dodao da je potrebno da se ekonomski ojača položaj Srba u pokrajini i obezbedi njihova snažna institucionalna veza sa centralnom Srbijom i republičkim organima u Srbiji.

Podseća da Srbija u UN ima proverene prijatelje Rusiju i Kinu, da je samo Srbija članica UN i da ne postoji mogućnost da to bude i njena južna pokrajina i da bi "stolica Kosova u UN bila samo drugo ime za nezavisnost Kosova".

Dodaje da bi bilo koji zvaničnik naše zemlje koji bi svojim delovanjem omogućio da Kosovo postane član UN, bio "izdajnik srpskog naroda i srpskih nacionalnih interesa".

Sa Albancima se, kako kaže, mora razgovarati o najširim mogućim pravima i o najvećoj mogućoj autonomiji na svetu, ali da "rezultat tih razgovora, i položaj Albanaca na Kosovu, mora da ostane u okviru Ustava Srbije i Regulacije 1244 Saveta bezbednosti UN". "Jer Kosovo je uvek bilo, jeste i biće Srbija", zaključio je on.

 Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021