Vesti
Politika

Ombudsman: Ministri i institucije moraju da snose odgovornost

U Prištini je danas održan okrugli sto gde se diskutovalo o važnosti među-institucionalne saradnje po pitanju sprovođenja preporuka Institucije Ombudsmana, upućene javnim institucijama tokom 2018. godine.
Ombudsman: Ministri i institucije moraju da snose odgovornost
Sa okruglog stola (Foto Kim)

Ombudsman Hilmi Jašari ističe da ministri i institucije imaju svoja ustavna i zakonska ovlašćenja, a da oni te obaveze i ovlašćenja ne ispunjavaju.

“Hitno moraju da se preduzmu i odrede mere da se kazne autoriteti koji ne daju odgovornost pred skupštinom, kada se službeno pozovu i kada su u obavezi da daju odgovor na zahtev koje ima Skupština Kosova. Sama skupština mora da skrene pažnju ministrima i institucijama da moraju da snose odgovornost za svoj posao. Meni je problem da tražim od mojih kolega dodatnu aktivnost kada vidimo da predstavnici institucija, ministri izbegavaju sastanak sa nama kako bi preuzeli svoj deo odgovornosti”, ističe Jašari.

Članica komisije za ljudska prava, polnu ravnopravnost, nestala lica i peticije Medžide Mjaku Topali kaže da je kao članica ove komisije veoma uznemirena zbog činjenice da samo od 6% poslanika Skupštine Kosova vrše nadzor onih koji sprovode zakon.

“To je vrlo zabrinjavajuće. Vi dobro znate da poslanici imaju pravo da postavljuju skupštinska pitanja, to je individualno pitanje. Iz tog razloga mi tražimo odgovornost od ministara i pozivamo na izveštavanje. Bilo je uznemirujuće da se tokom sastanaka koje smo imali ministri nisu odazvali na pozive, niti su poslali svoje zamenike“, naglašava ona.

Stalna predstavnica UNDP-a  Aleksandra Rokasalvo kaže da nema načina da Kosovo ide napred ukoliko nema sprovođenja zakona, poštovanja ljudskih prava i pristupa pravdi.

„Iz izveštaja EU o napretku, ombudsperson je nastavio da ojačava svoje kapacitete i mogućnosti kroz nove slučajeveTo je institucija kojoj se najviše veruje na Kosovu, što nije bio slučaj pre deset godina. Treba spoznati i videti veoma veliki posao koji su oni odradili. Bićemo ovde do onog dana dok ne dobijete ključ za EU, nadam se da će to biti veoma brzo“.

Ovaj događaj je podržan od strane Programa Ujedinjenih Nacija za Razvoj (UNDP).Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021