Vesti
Politika

Oliver Varhelji sutra na Kosovu

Evropski komesar za politiku susedstva i proširenja Oliver Varhelji boraviće na Kosovu 25. maja, gde će se sastati sa zvaničnicima kosovske vlade, uključujući predsednicu Vjosu Osmani, premijera Aljbina Kurtija, predsednika Skupštine Glauka Konjufcu, kao i opozicione lidere i predstavnike civilnog društva.

Oliver Varhelji sutra na Kosovu
Oliver Varhelji (Foto EPA)

"Ovi sastanci će biti prilika da se sagledaju odnosi Evropske unije i Kosova i da se razgovara o nedavnim dešavanjima, kao i o ključnim reformama, uključujući i oblast reforme pravosuđa, energetske tranzicije i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije", saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Komesar Varhelji i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja pokrenuće Program unutrašnjih poslova EU-Kosovo, sa ciljem daljeg usklađivanja kosovskih akcija u sprovođenju zakona i borbi protiv organizovanog kriminala sa standardima EU.

"Ovaj Program koji finansira EU od 6,5 miliona evra biće sproveden u periodu od tri godine uz podršku Francuske, Italije i Belgije i doprineće jačanju kapaciteta kosovskih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala i jačanju međunarodne saradnje", napominje se.

Podsećaju da su Kosovo i EU potpisali su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je na snazi od 1. aprila 2016, te da će liberalizacija viza za Kosovo stupiti na snagu 1. januara 2024.

"Komisija će ponovo izvestiti o napretku Kosova na njegovom evropskom putu u Paket proširenja 2023, koji će biti objavljen na jesen", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima. 

 Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023