Vesti
Politika

Olakšano kretanje, bez problema u narednih šest meseci

Primena u Briselu dogovorenog sporazuma o nalepnicama koja je jutros počela na administrativnim prelazima je pozitivna za građane, ali i za protok robe i kapitala, smatraju sagovornici RTV Kim
Olakšano kretanje, bez problema u narednih šest meseci
Administrativni prelaz Merdare (Foto Kim)

Novinarka Radio Beograda Tanja Vujisić ističe da je dogovor bolji od prethodnog aranžmana sa probnim tablicama.

„Smatram da će značiti Srbima koji žive južno od reke Ibar, a koji se dosta često zaboravljaju. Oni su, inače, i tokom prethodnih godina bili prinuđeni da imaju duple registarske oznake, tu je i plaćanje duplih registracija, mislim da će im ovo olakšati život. Što se tiče Albanaca sa severa, verujem da će i njima biti lakše nego da se menjaju tablice ili da imamo incidente kakve smo imali. Nije mi najsrećnije to rešenje vezano za stikere, odnosno nalepnice, kojima se prelepljuju državni simboli. Ali, koliko sam razumela o tome će se razgovarati i mislim da će krajnji dogovor biti priznavanje tablica, da će se ukinuti postavljanje nalepnica. Naravno, sve su ovo političke igre, na Kosovu i Metohiji je sve politika“, kazala je ona.

Vujisićeva dodaje da mirno povlačenje Srba sa barikada pokazuje da im je odluka o nalepnicama prihvatljiva.

„Ono što može da se čuje u razgovoru sa običnim ljudima je da su, negde, znali da će do ovoga doći i da će se pridržavati sporazuma, tako da ne očekujem dalje neke probleme“, rekla je ona.

I politički analitičar Mazlum Baraliju sporazum iz Brisela vidi kao dobar i razuman korak između Beograda i Prištine.

„Mislim da je situacija nepotrebno bila zategnuta, pogotovu od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Beograda. Sporazum iz Brisela je istekao i odluka koja je doneta je bila administrativna. Dobro je što su se privremeno dogovorili da omoguće protok robe i kapitala“, naveo je Baraliju u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

On smatra da u narednih šest meseci neće doći do nove krize po ovom pitanju, jer su građani „željni normalnog života“.

„Građani su u više navrata rekli šta žele. Mislim da se politika tu umešala, i od strane Beograda i Prištine, zbog izbora koji predstoje. Oni su želeli da zadovolje političke interese, tako da verujem da neće biti problema u sprovođenju sporazuma u narednih šest meseci“, zaključio je Baraliju.

Nova mera će olakšati kretanje ljudi, a dovođenje specijalnih jedinica Kosovske policije 20. septembra na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak je bilo u korist predizborne kampanje Samoopredeljenja, smatra politikolog Ljubomir Stanojković.

"Primena sporazuma koja je počela od jutros je jako pozitivna za građane. Po mojoj proceni, to je korak ka slobodi kretanja, ne samo ljudi, nego i robe i kapitala. Koliko god se politička elita ovde na Kosovu protivila „Otvorenom Balkanu“ on mora što pre da zaživi, da granice budu što prohodnije, te da se roba prevozi što jefitinije“, rekao je on.

I Stanojković veruje da tokom narednih šest meseci, na koliko je poslednji sporazum u Briselu sklopljen, neće biti nikakvih tenzija.

„Završiće se lokalni izbori na Kosovu i gospodin Kurti neće imati previše razloga da interveniše i stvara tenzionu situaciju, pa ne očekujem nešto negativno u narednom periodu. Naporotiv, očekujem da će od strane međunarodne zajednice biti motivisani što češći i konstruktivniji razgovori između Beograda i Prištine“, zaključio je Stanojković.

Vozači koji imaju RKS, odnosno tablice sa simbolima Srbije, u narednih šest meseci moraće da ih prekrivaju belim nalepnicama na prelazima. Tokom ovog perioda se očekuje postizanje trajnog rešenja „za pitanje registarskih tablica na osnovu standarda i prakse EU”, pa će se, shodno najavama, od 21. aprila sledeće godine na prelazima primenjivati novi režim prolaska motornih vozila.

 Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021