Vesti
Politika

OLAF će istraživati Euleks?

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini razmatra mogućnost da evropska Kancelarija sa suzbijanje korupcije OLAF istraži optužbe na račun Euleksa, saopštila je danas njena portparolka Maja Kocijančič.
OLAF će istraživati Euleks?
Maja Kocijančić (Foto srbel.net)

"Visoka predstavnica veoma pažljivo prati dešavanja u vezi sa Euleksom i razmišlja o svim opcijama", rekla je Kocijančič novinarima u Briselu, odgovarajući na pitanje o zahtevu grupe poslanika Evropskog parlamenta da OLAF preuzme istragu.

Poslanici socijaldemokratske grupe u EP, kao i nekoliko poslanika drugih stranaka zatražili su nakon jučerašnjeg zatvorenog sastanka sa funkcionerima Evropske komisije u Spoljnopolitičkom komitetu EP da se ova istraga poveri nezavisnom telu.

Ričard Hauit, glavni predstavnik socijaldemokrata u Komitetu je izneo zahtev da OLAF istraži ne samo navode o korupciji u vrhu Euleksa, nego i slučaj suspenzije britanske tužiteljke Mari Bamije koja je o tome javno govorila, kao i pretnje novinaru prištinskog lista "Koha Ditore" koji je o tome pisao.

"Izgleda mi da u slučaju moje zemljakinje nisu primenjena evropska pravila koja važe za "zviždače" ",izjavio je Hauit jutros za kosovski Radio Dukađin, i dodao da su pretnje novinaru suprotne svemu za šta se EU zalaže i da službenici koji su pretili moraju biti otpušteni ukoliko se optužbe dokažu.

On je rekao da je zahtev da se istraga izmakne van okvira Euleksa jutros preneo i Mogerinijevoj i upozorio da bi odbijanje da se po njemu postupi ugrozio kredibilitet Euleksa i Evropske komisije.
"Znam da se Mogerini lično veoma potresla zbog optužbi i da je postavila kao prioritet da se sve istraži do kraja", rekao je poslanik.

Kocijančič je, međutim, ukazala da je još rano da se kaže koje će telo voditi istragu.

"U svakom slučaju ćemo voditi računa da sve bude urađeno maksimalno transparentno, jer je svima u interesu da se sve rasvetli", rekla je ona.

Ovo predstavlja odstupanje od dosadašnjeg stava EK da sve optužbe mogu da istraže organi unutrašnje kontrole Euleksa i Komisije i da nema potrebe da to radi neko sa strane.

OLAF je takođe formalno u sastavu Komisije ali je nezavisno telo, ovlasćeno da istrazuje i najvise evropske funkcionere.

"Koha Ditore" je u seriji tekstova prošle nedelje ukazala na niz slučajeva korupcije u vrhu Euleksa, čiji su pripadnici navodno primali novac i druge usluge od optuženih za teška krivična dela kako bi ih oslobodili, dok su drugi sprečili tužiteljku Bamije da to istraži.

Bamije je suspendovana i optužena da je odala podatke "Kohi", dok novinar tvrdi da su mu funkcioneri Euleksa pretili krivičnim progonom ako ne obustavi feljton.

U međuvremenu se u pristinskoj štampi pojavila i optužba da je zahtev da se istraga o korupciji zaustavi stigao iz kabineta bivše visoke predstavnice Ketrin Ešton, navodno da se ne bi ugrozio dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji.

Kocijančič je odbila da komentariše te optužbe, uz reči da Komisija nikada ne odgovara na medijske spekulacije.Ostale vesti

Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020