Vesti
Politika

Okrugli sto: Zdravstvo i obrazovanje za opstanak na KiM

Čelnici zdravstvenih obrazovnih institucija i organizacija, u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM predstavili predloge za jačanje zdravstvenog sistema na Kosovu.
Okrugli sto: Zdravstvo i obrazovanje za opstanak na KiM
Okrugli sto o KiM (Foto Tanjug)

"Situacija u zdravstvu na Kosovu i Metohiji u poslednje četiri godine je stabilizovana", rekao je na skupu ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, dok je prema rečima direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića zdravstvo počelo da se izvlači iz blata u poslednje četiri godine.

Zdravstveni sistem zajedno sa obrazovnim je najvažniji faktor opstanka srpskog korpusa na Kosovu i Metohiji, i u tom cilju Vlada Srbije, Ministarstvo zdravlja i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, fakulteti, Lekarska komora, Društvo lekara Srbije nastaviće da pružaju pomoć zdravstvenom sistemu na Kosovu, da ga jačaju i rade na njegovom opstanku, zaključeno je u prvom delu okruglog stola.

Đurić je dodao da je Srbija na Kosovu, "svesna činjenice da će srpskog naroda na Kosovu biti u meri u kojoj bude funkcionisao zdravstveni sistem" otvorila bolnicu u Pasjanu, Dom zdravlja u Goraždevcu, odeljenje onkologije u Kosovskoj Mitrovici, renovirala brojne ambulante, obezbedila brojna ambulantna vozila.

Direktor Kancelarije naveo je da je Medicinski fakultet Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici dobio Studentsku polikliniku, i dodao da je kosovskomitrovački Zdravstveni centar nakon posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića stekao uslov da postane Kliničko bolnički centar.

Lončar je naveo da ministarstvo nema sve detalje o situaciji u pokrajini kao ni o pritiscima ali ima poverenja u predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegov tim na čelu sa Markom Djurićem koji će raditi na projektima jačanja i opstanka zdravstvenog sistema i srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što se i na Kosovu održavaju besplatni pregledi kao i u centralnoj Srbiji, i što oni sprečavaju ozbiljne bolesti.

Dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić podsetio je da je taj fakultet u Kosovskoj Mitrovici deo sistema medicinskih fakulteta, i ocenio da je najvažnije da se ostvaruje kontinuirana veza u pružanju stručne pomoći fakultetu na severu Kosova.

"Jasno je da je pred nama dugotrajna borba bez obzira kakvo će rešenje biti. Srpski narod i sve one koji žele da budu deo srpskog zdravstvenog sistema ne možemo ostaviti, bez obzira da li možda formalno nećemo imati pun domet ili će on biti otežan", rekao je Lalić.

Prema njegovim rečima, trebalo bi iskoristi činjenicu da je srpski zdravstveni sistem u srpskim sredinama na Kosovu razvijeniji od albanskog i da brojni Albanci zbog toga dolaze na lečenje u Srbiju.

Rektor Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić ocenio je da je na Kosovu obezbeđen značajan nivo zdravstvene žaštite, da treba raditi na kreiranju zdravstvene politike i nadzora, zapošljavanju kadrova, formiranju mobilnih timova, utvrđivanju osnovnih zdravstvenih paketa koji bi bili dostupni svim kategorijama stanovništva.

Predsednik Lekarske komore Srbije Milorad Dinić rekao je da važno da se radi na rešavanju problema licenciranja lekara ali i na radu sudova časti. On je dodao i da je neophodno jedinstvo lekara i institucija u centralnoj Srbiji i srpskim sredinama na Kosovu.

Predstavnica Srpskog lekarskog društva Ljubica Đukanović je nakon višeminutnog predstavljanja istorije, uloge i značaja tog društva, zatražila od države Srbije da "društvu vrati Zadužbinu Stevana Milosavljevića". Ona je potom navela da su srpski lekari i stomatolozi sa Kosova oslobodjeni plaćanja članarine za članstvo u Društvu, koje organizuje i veoma važne edukativne programe u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici. Prema njenim rečima, ta praksa bi trebalo da bude nastavljena i u budućnosti.

Dekan niškog Medicinskog fakulteta Dobrila Stanković Đorđević ocenila je da bi bilo dobro da zdravstveni sistem na Kosovu bude dostupan svima bez obzira na nacionalnost, da se on razvija i jača.

Prema njenim rečima, ako naš sitem bude pružao sigurnost i privlačio veći broj Albanaca i samim tim će imati i veći priliv novca.

Direktor Kаncelаrije za Kosovo je predsednik Radne grupe Vlade Srbije pod čijim pokroviteljstvom se održava dijalog pokrenut na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučić, koji očekuje da "unutrašnji dijalog" do marta omogući donošenje konkretnih zaključaka o politici prema Kosovu. Prva runda unutrašnjeg dijaloga bila je 30. oktobra kada je 40 pravnika, profesora univerziteta, iznelo viđenje rešenja kosovskog problema, dok je drugi skup okupio naučnike sa instituta društvenih i humanističkih nauka.

Na narednom skupu, u organizaciji Matice srpske, mišljenja o stanju i mogućim koracima koji bi doveli do normalizacije odnosa Beograda i Prištine iznelo je 26 književnika, umetnika, sveštenika SPC, sociologa, ekonomista i filozofa. U unutrašnjem dijalogu, izmedju ostalih svoje mišljenje iznosili su i čelnici privredih komora, ekonomisti, ali i predsavnici sportskih udruženja.

Današnji okrugli sto organizovan je nakon mesec dana pauze.Ostale vesti

„Razmena teritorija Srbije i Kosova bi bila veoma opasna“
Razmena teritorija Srbije i Kosova "bi bila veoma opasna", izjavio je izaslanik EU Miroslav Lajčak francuskom listu Mond, navodeći da je dijalog zastao zbog izbora na Kosovu, ali da je Evropska unija zadovoljna što je vraćeno ključno jedinstvo sa SAD u politici prema Zapadnom Balkanu.
  • 27.01.2021
Tri predloga za Srbiju i Kosovo
Međunarodna krizna grupa (ICG) u novom izveštaju navodi da bi dve strane u dijalogu Beograda i Prištine trebalo da javno priznaju potrebu za kompromisom.
  • 27.01.2021
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi rekao je da je do sada pristiglo oko 120.000 prijava iz dijaspore, onih koji žele da se registruju za glasanje na izborima, a da je odobreno je oko 44.000 zahteva, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 27.01.2021
Stefanović sa Federićijem: Održati saradnju na profesionalnom nivou
Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Stefanović sastao se sa komandantom Kfora general-majorem Frankom Federićijem. "Od Kfora se očekuje da obezbedi sigurno okruženje za sve etničke grupe u južnoj srpskoj pokrajini", rekao je Stefanović.
  • 26.01.2021
Aljbinu Kurtiju po drugi put zabranjeno da se kandiduje za poslanika
Izborni panel za žalbe u Prištini (IPŽ) zabranio je učešće na izborima 14. februara svim poslaničkim kandidatima koji su u protekle tri godine pravosnažno osuđivani na Kosovu, među kojima je i nosilac liste i kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.
  • 26.01.2021
Kampanja pre zvanične kampanje?: Mirićima nova kuća, stanarima u
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i njegove kolege iz Srpske liste danas su uručili ključeve novoizgrađene kuće porodici Mirić iz Gračanice i obišli radove na renoviranju naselja "Bergen" u Ugljaru. Iako kampanja za izbore još nije počela, ipak su poručili da je Srpska lista jedinstvena i da to jedinstvo ne mogu da naruše ni "vetrovi koji će povremeno duvati".
  • 26.01.2021