Vesti
Politika

O’Konel: Kosovo je suverena država koja odlučuje o sebi

Ambasador Velike Britanije u Prištini Ruari O’Konel izjavio je da je proces demarkacije između Kosova i Crne Gore bilateralni problem i da je Kosovo “suverena država koja odlučuje za sebe“.
O’Konel: Kosovo je suverena država koja odlučuje o sebi
Ruari O'Konel (Foto gov.uk)

“Granice Kosova su definisane Ahtisarijevim planom, što je bila osnova za nezavisnost Kosova, kao i za njegovo priznanje od strane Ujedinjenog Kraljevstva“, napisao je ambasador na Fejsbuku komentarišući današnju naučno stručnu raspravu o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore.

On je ocenio kako je dobra ideja da se održi javna debata kako bi predstavnici građana, a i sami građani bili informisani o detaljima i o istini tog procesa.

“Pozdravljam inicijativu. Dobro informisano građanstvo i ojačani parlament su osnova demokratije. Možda sam idealista, ali ja verujem da bi političke odluke trebalo donositi na osnovu činjenica, ne glasina, propagande, ili onoga što bi ste vi voleli da je istina“, poručio je britanski ambasador.Ostale vesti

Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020
Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020