Vesti
Politika

O’Konel: Kosovo je suverena država koja odlučuje o sebi

Ambasador Velike Britanije u Prištini Ruari O’Konel izjavio je da je proces demarkacije između Kosova i Crne Gore bilateralni problem i da je Kosovo “suverena država koja odlučuje za sebe“.
O’Konel: Kosovo je suverena država koja odlučuje o sebi
Ruari O'Konel (Foto gov.uk)

“Granice Kosova su definisane Ahtisarijevim planom, što je bila osnova za nezavisnost Kosova, kao i za njegovo priznanje od strane Ujedinjenog Kraljevstva“, napisao je ambasador na Fejsbuku komentarišući današnju naučno stručnu raspravu o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore.

On je ocenio kako je dobra ideja da se održi javna debata kako bi predstavnici građana, a i sami građani bili informisani o detaljima i o istini tog procesa.

“Pozdravljam inicijativu. Dobro informisano građanstvo i ojačani parlament su osnova demokratije. Možda sam idealista, ali ja verujem da bi političke odluke trebalo donositi na osnovu činjenica, ne glasina, propagande, ili onoga što bi ste vi voleli da je istina“, poručio je britanski ambasador.Ostale vesti

“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021
Vjosa Osmani na zajedničkoj listi sa Samoopredeljenjem
Pokret Samoopreeljenje će u svoju izbornu listu za predstojeće glasanje 14. februara uvrstiti i građansku inicijativu v.d. predsednika Kosova Vjose Osmani.
  • 14.01.2021
Srpska lista: EU da reaguje na kršenje sporazuma o slobodi kretanja
Srpska lista je najoštrije osudila odluku kosovskih vlasti da ne dozvole direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću da danas obiđe poplavama ugrožena srpska domaćinsktva na Кosovu.
  • 14.01.2021
Hoti: Konačan sporazum sa Srbijom uključuje međusobno priznanje

Aktuelni kosovski premijer Avdulah Hoti, napisao je na svom Fejsbuk profilu da se dijalog sa Srbijom, kako je rekao, vodi sa jasnim principima i da konačan sporazum uključuje međusobno priznanje.

  • 14.01.2021