Vesti
Politika

Okončane blokade puteva

Saobraćaj na autoputu kod Sava centra u Beogradu ponovo je normalizovan u oba smera pošto su građani na jedan sat blokirali tu saobraćajnicu zbog neispunjenog zahteva ekoloških udruženja i pokreta Vladi Srbije da javnosti stavi na uvid sva dokumenta koja su potpisani sa kompanijom "Rio Tinto" o eksploataciji litijuma u dolini Jadra.
Okončane blokade puteva
Članovi Saveza ekoloških organizacija Srbije blokirali su autoput kod Sava Centra (Foto FoNet)

Okončana je i blokada na deonici autoputa E-75 kod Novog Sada, u oba smera, uključujući i servisne saobraćajnice.

Saobrćaj je od 13 časova obustavljen na državnom put u Loznici, na deonici Ruma - Šabac, na Ložioničkom mostu, na deonici Užice-Zlatibor, kao i u Preljini kod Čačka.

Blokada autoputa kod Sava centra protekla je uglavnom bez inicdenata, osim na početku kada je vozač kojeg su blokirali građani, izašao iz vozila i sukobio se sa nekoliko ljudi, javio je repoter FoNeta sa terena.

Građani su se razdvojili u trenutku kada je trebalo potpustili vozila Hitne pomoći.

Okupljeni su skandirali pogrdne poruke upućene predsedniku Srbije Aleksandru VUčiću.

Ekološki ustanak je krajem decembra dao rok Vladi Republike Srbije da do Božića, 7. januara, stavi na uvid sva dokumenta koja su u ime građana Srbije potpisana sa kompanijom "Rio Tinto" i njenom kompanijom ćerkom u Srbiji.

Ukoliko ne bude udovoljeno zahtevima građanima, od 15. januara uslediće radikalizacija protesta i nove blokade puteva, najavili su danas aktivisti Ekološkog ustanka, naglašavajući zahteve da se obustave sva istraživanja i pripreme za otvaranje rudnika litijuma i stopria projekat "Jadar" kompanije Rio Tinto.Ostale vesti

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
  • 17.08.2022
Vučić sa Lajčakom: Srbija insistira na sprovođenju sporazuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 17.08.2022
DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, navodeći da je Agencija za borbu protiv korupcije danas podnela krivičnu prijavu protiv njega.

  • 17.08.2022
Ziade: Dijalog i kompromis jedini put ka stabilnosti
Uoči sastanka na visokom nivou između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, šefica UNMIK-a Karoline Ziade poziva sve strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU.
  • 17.08.2022
EU: Fokus dijaloga na postizanju sveobuhvatnog sporazuma
Iz Evropske unije je još jednom potvrđeno da će sutra, u četvrtak 18. avgusta, u Briselu biti nastavljen dijalog na najvišem nivou između predstavnika vlasti u Srbiji i na Kosovu.
  • 17.08.2022
Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena
Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.
  • 17.08.2022