Vesti
Politika

Okončane blokade puteva

Saobraćaj na autoputu kod Sava centra u Beogradu ponovo je normalizovan u oba smera pošto su građani na jedan sat blokirali tu saobraćajnicu zbog neispunjenog zahteva ekoloških udruženja i pokreta Vladi Srbije da javnosti stavi na uvid sva dokumenta koja su potpisani sa kompanijom "Rio Tinto" o eksploataciji litijuma u dolini Jadra.
Okončane blokade puteva
Članovi Saveza ekoloških organizacija Srbije blokirali su autoput kod Sava Centra (Foto FoNet)

Okončana je i blokada na deonici autoputa E-75 kod Novog Sada, u oba smera, uključujući i servisne saobraćajnice.

Saobrćaj je od 13 časova obustavljen na državnom put u Loznici, na deonici Ruma - Šabac, na Ložioničkom mostu, na deonici Užice-Zlatibor, kao i u Preljini kod Čačka.

Blokada autoputa kod Sava centra protekla je uglavnom bez inicdenata, osim na početku kada je vozač kojeg su blokirali građani, izašao iz vozila i sukobio se sa nekoliko ljudi, javio je repoter FoNeta sa terena.

Građani su se razdvojili u trenutku kada je trebalo potpustili vozila Hitne pomoći.

Okupljeni su skandirali pogrdne poruke upućene predsedniku Srbije Aleksandru VUčiću.

Ekološki ustanak je krajem decembra dao rok Vladi Republike Srbije da do Božića, 7. januara, stavi na uvid sva dokumenta koja su u ime građana Srbije potpisana sa kompanijom "Rio Tinto" i njenom kompanijom ćerkom u Srbiji.

Ukoliko ne bude udovoljeno zahtevima građanima, od 15. januara uslediće radikalizacija protesta i nove blokade puteva, najavili su danas aktivisti Ekološkog ustanka, naglašavajući zahteve da se obustave sva istraživanja i pripreme za otvaranje rudnika litijuma i stopria projekat "Jadar" kompanije Rio Tinto.Ostale vesti

Protest u Prištini zbog najavljenog povećanja cena struje
Protest protiv povećanja cena struje biće održan 29. januara u Prištini u organizaciji Socijaldemokratske partije (PSD). Njen lider Dardan Molićaj poziva "sve građane i druge opozicione stranke da se pridruže skupu".
  • 20.01.2022
Ambasador SAD pri OEBS-u: Nadali smo se da će Kosovo dozvoliti referendum
Ambasador SAD pri OEBS-u Majkl Karpenter izjavio je da SAD imaju jasan stav u pogledu prava Kosova kao nezavisne države da određuje uslove za organizovanje izbora drugih država na svojoj teritoriji, ali je istakao da su se nadali da će Vlada Kosova nastaviti sa dosadašnjom praksom da se OEBS-u dozvoli prikupljanje glasova za referendum Srbije 16. januara.
  • 20.01.2022
Skupština Kosova: Saga o energetici i poskupljenju
Na današnjoj sednici Skupštine Kosova se raspravljalo o više pitanja, ali je jedno bilo u centru pažnje: rasprava o rastu cena struje, odnosno o novim tarifama električne energije za pojedine potrošače koje vlada, prema predlogu RUE, hoće da uvede. Očekivano, opozicija je to odbijala, optužujući aktuelnu vladu da ne ume da se nosi sa situacijom i da ne ume da upravlja krizom. Iz vladajuće stranke su i danas ponovili da je uvođenje blok tarifa neizbežno.
  • 20.01.2022
NATO obnavlja bazu u Albaniji
U obnovu vazduhoplovne baze Kučov u Albaniji, koja je danas počela, NATO će uložiti 51 milion evra, kako bi mogla biti korišćena za operacije Alijanse.
  • 20.01.2022
Narodna stranka: Nebriga vlasti za otimačinu srpske imovine na Kosovu
Poverenik Izvršnog odbora Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić izjavio je danas da je nebriga ove vlasti o interesima tamošnjih Srba i o imovini Srbije svakodnevna, kao i da je postalo očigledno da se vlasti u Beogradu neće o tome čak ni oglašavati.
  • 20.01.2022
Grvala u Grčkoj: Priznavanje Kosova bi bilo istorijski korak
Na sastanku kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Grvale sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendiasom u Atini se govorilo o ekonomskoj saradnji Kosova i Grčke, ali i o političkim temama.
  • 20.01.2022