Vesti
Politika

OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK
Ilustracija (Foto osce.org)

OEBS je pozvao kosovsku vladu i skupštinu da preispitaju odredbe Nacrta ovog zakona, za koje navode da narušavaju slobodu govora, piše Kossev.

"OEBS podržava slobodu govora i slobodu izražavanju na Kosovu od 1999. godine, u bliskom partnerstvu sa institucijama i medijima na Kosovu. U tom kontekstu posebno skrećemo pažnju na član 5 ovog nacrta zakona kojim bi se umanjila sloboda govora i pravo pojedinca na izražavanje svojih ličnih uverenja i političkih stavova", poručuju.

Kritike na račun ovog Nacrta zakona prethodno su uputili švajcarski, nemački i američki ambasador, kao i kancelarija EU. Iz OEBS-a poručuju da dele njihovu zabrinutost.

"Kosovo ima napredni pravni okvir u skladu sa evropskim standardima koji štite slobodu izražavanja i druga teško stečena prava i slobode. Međutim, kada bi se te zaštite pružile samo popularnim idejama, one ne bi bile neophodne. Demokratija zahteva toleranciju povodom neslaganja i poštovanje neslaganja, čak i u vezi sa pitanjima od osnovnog istoriskog značaja", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, postupak u vezi sa usvajanjem "Zakona o zaštiti vrednosti rata OVK" pokrenut je još 2018. godine od strane tadašnjeg predsednika kosovske skupštine, Kradrija Veseljija. On je skupštini potom prosleđen u oktobru mesecu 2018. godine. Međutim, skupština, odnosno parlamentarna grupa koja je ujedno i predlagač zakona, potom je zatražila mišljenje kosovske vlade o usklađenosti nacrta zakona sa normativama EU.

"Odredbe ‘Nacrta zakona o zaštiti ratnih vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova’ nisu regulisane zakonodavstvom EU, kao takvo ovo polje aktivnosti ostaje pod internom nadležnošću država članica EU", saopšteno je u odgovoru vlade, koja je potom 17. jula vratila skupštini nacrt zakona na razmatranje.

Nakon što je razmotren u skupštinskim odborima, prošle nedelje je prosleđen skupštini na prvo čitanje, međutim, za njegovo izglasavanje nije bilo kvoruma, zbog čega će se u skupštini o njemu ponovo govoriti ovog petka.

U iščekivanju da se Nacrt ovog zakona pojavi pred poslanicima u kosovskoj skupštini, on je naišao na brojne kritike. Američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, prvi je dao negativan komentar.

"Predloženi Zakon o vrednostima OVK je pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK", poručio je, navodeći da se njime "kriminalizuje sloboda govora i zastrašuju građani".

Sa ovakvom ocenom saglasan je i njegov nemački kolega, Jorn Rode.

"U demokratskom društvu je retko kada bila dobra ideja da se pokuša da se uguši diskusija ograničavajući je krivičnim zakonom", poručio je.

Slične navode izneo je švajcarski ambasador, kao i EU, koja je ujedno poručila da je debata i interpretacija istorijskih događaja ključna stvar na koju se oslanjaju moderne demokratija, ali i preporučila izmenu odredbi zakona.Ostale vesti

Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020
Hoti: Ne znam da li će se održati sastanak u Briselu 28. septembra
O Zajednici srpskih opština se neće razgovarati, kazao je na konferenciji za medije u Prištini premijer Kosova Avdulah Hoti i dodao da ne zna hoće li će se naredna runda dijaloga Beograda i Prištine koja je zakazana za 28. septembar uopšte održati.
  • 24.09.2020
Štrahe: Sever Kosova treba dati Srbima
Bivši austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe ocenio da bi sever Kosova trebalo da pripadne Srbima.
  • 24.09.2020
Španija: Ne menjamo svoj stav o nezavisnosti Kosova
Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da ta zemlja nema razloga da promeni stav po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova, prenosi Ljajmi.
  • 24.09.2020
Dijalog Beograda i Prištine pravi je put za postizanje dogovora, ali polazna tačka ne može da bude za Srbiju ponižavajuća i neprihvatljiva, a to je nezavisnost Kosova, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. UN moraju biti prilagođene novonastalim okolnostima i spremne za zajednički odgovor na izazove savremenog doba, koji ne poznaju granice država, ocenio je Vučić.
  • 24.09.2020