Vesti
Politika

OEBS: Izjave Kurtija ohrabruju najgori deo kosovskog društva

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu ocenio je u Beogradu u razgovoru sa srpskim poslanicima da izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija "ohrabruju najgori deo kosovskog društva, što proizvodi strah i nesigurnost za srpsku zajednicu".
OEBS: Izjave Kurtija ohrabruju najgori deo kosovskog društva
Jan Bratu (Foto OSCE)

Jan Bratu je naveo i da je bitno zaštititi Srbe koji žive u 24 opštine na Kosovu, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Istakao je da je Misija OEBS-a u Srbiji tu da pruži podršku, u okviru svog mandata i proklamovanih vrednosti, na ispunjavanju agende rada Narodne skupštine.

Šefica delegacije Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini OEBS Vesna Marković je navela da je bitno da parlamentarci OEBS-a budu upoznati sa tim „šta se dešava u srcu Evrope i kako se krši pravo na slobodno kretanje srpskih gradjana na KiM“.

Pohvalila je brzu reakciju Kancelarije OEBS-a u Prištini, koja je osudila nasilje i apelovala na vlasti u Prištini da omoguće slobodno kretanje Srbima, ali je ukazala i da se uprkos toj reakciji, kao i reakcijama pojedinih ambasada evropskih država, i dalje nastavljaju napadi na Srbe povratnike.

Marković je izjavila da je delegacija Narodne skupštine u PS OEBS-a veoma aktivna, posebno po pitanju praćenja izbora, navodeći učešće u posmatračkim misijama OEBS prilikom održavanja izbora u Bugarskoj, Albaniji i Moldaviji.

Član delegacije Narodne skupštine u PS OEBS i predsednik Odbora za spoljne poslove Žarko Obradović je istakao da je bezbednosna situacija za srpske gradjane na Kosovu jako teška, da dijalog i saradnja sa Prištinom, koji su inače za Srbiju važan deo evropskog puta, gotovo ne postoje zato što Priština ne želi da razgovara niti da rešava probleme, niti da obezbedi da svi gradjani na Kosovu mogu mirno i bezbedno da žive, navodi se u saopštenju.Ostale vesti

Bolton: Vašingtonski sporazum je mrtav ako je Kurti nezainteresovan
Američki diplomata i bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u intervjuu za Kosovo onlajn navodi da “još ne znamo kakav odnos ima Bajdenova administracija prema Balkanu”, ali i da “ako Aljbin Kurti nije zainteresovan za Vašingtonski sporazum, onda je taj sporazum mrtav”.
  • 26.07.2021
Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021