Vesti
Politika

"Oduzimanje srpske imovine na KiM nezakonito"

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič, smatra da je odluka kosovske vlade o nacionalizaciji imovine koja je u vlasništvu Srbije na Kosovu nezakonita.
Oleksandr Aleksandrovič (Foto Kurir)

"Takozvana kosovska vlada je 15. marta donela odluku o preuzimanju nekretnina koje su registrovane na ime Srbije i Jugoslavije, u vlasništvo takozvane Republike Kosovo", navodi se u izjavi ambasadora Aleksandroviča dostavljenoj medijima.

Ukrajinski diplomata napominje da njegova zemlja potpuno deli negodovanje Beograda i njegov stav o nezakonitosti odluke kosovske vlade da nacionalizuje objekte koje su u vlasništvu Srbije.

Ukrajina se, kako ističe, i dalje pridržava pozicije o nepriznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i samim tim ne priznaje pravomoćnost prelaska objekata vlasništva Republike Srbije u vlasništvo kosovske vlade.

"Delimo stav Vlade Republike Srbije o tome da su takvi koraci antiustavni i da nemaju pravne posledice, pri tome ne samo za Republiku Srbiju, nego i za Ukrajinu", poručio je ambasador Aleksandrovič.



Ostale vesti

Danas video samit o odnosima Beograda i Prištine
Video samit o odnosima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske biće održan danas.
  • 10.07.2020
Vučić: Sa Makronom o tri ključne teme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao o tri ključne teme - Samitu o Kosovu, bilateralnim odnosima Srbije i Francuske i budućnosti Evropske unije i Srbije u Uniji.
  • 10.07.2020
Kosovski ministri u prvoj zvaničnoj poseti Preševskoj dolini
Ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Meliza Haradinaj-Stubla i ministar pravde Kosova Selim Selimi boravili su danas u prvoj zvaničnoj poseti Vlade Kosova opštinama u Preševskoj dolini, na jugu Srbije, objavila je Agencija Anadolija.
  • 09.07.2020
EK: Vučića očekujemo u Briselu, događaji u BG s tim nisu u vezi
Evropska komisija je danas stavila do znanja da "nema razloga da srpski predsednik, Aleksandar Vučić, ne dođe u nedelju u Brisel na obnovu dijaloga Beograd-Priština, jer zbivanja u protekla dva dana u Beogradu nisu povezana s tim sastankom“.
  • 09.07.2020
Skupština nije usvojila Nacrt rezolucije o dijalogu
Poslanici Skupštine Kosova nisu izglasali Nacrt rezolucije Pokreta Samoopredeljenje za dijalog sa Srbijom.
  • 09.07.2020
Stano: Očekujemo nastavak dijaloga, ali ne i presudni dogovor
Portparol EU Peter Stano izjavio je da status kvo koji podrazumeva blokadu dijaloga Beograda i Prištine nije održiv i da je dobro što postoji dogovor obe strane da dođu u Brisel i nastave razgovore.
  • 09.07.2020