Vesti
Politika

’’Održavanje izbora na Kosovu zavisi od međunarodne zajednice’’

Kosovski zvaničnici poručuju da će lokalni Srbi svoje pravo glasa na srpskim aprilskim izborima moći na teritoriji Kosova da iskoriste jedino putem pošte ili u Kancelariji za vezu Srbije u Prištini. Najavljeni dolazak specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i sprecijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara imaće presudan uticaj na to hoće li kosovske vlasti ipak dozvoliti održavanje izbora ili će ostati pri svom stavu, smatraju sagovornici RTV Kim.
’’Održavanje izbora na Kosovu zavisi od međunarodne zajednice’’
Izbori za poslanike Narodne skupštine Republike Srbije odražani na Kosovu 2020. godine (Foto Kim arhiva)

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković je naveo da vlastima u Prištini ne odgovara da Srbija organizuje izbore "na njihovoj teritoriji" jer "žele da dokažu da Kosovo ima svoju suverenost".

"Mislim da to nije pametno za rešavanje ovog problema zato što će to iskomplikovati odnose na terenu. Srbi će biti mnogo dalje od kosovskih institucija nego što su sada, a suština njihovog poteza da se ovde izbori ne organizuju jeste da Srbe prosto nateraju da shvate da imaju samo jednu državu i to državu Kosovo“, rekao je on.

Trajković dodaje da, pod pritiskom međunarodne zajednice, Kurti ipak može prihvatiti kompromis i dozvoliti da se izbori organizuju.

"To su političke igre, jedno se govori, drugo se radi. Siguran sam da kad bi Amerika i Evropska unija želeli da se izbore ovde održe, oni bi se i održali. Nema Kurti toliku moć da se suprotstavi američkoj i evropskoj politici. Ukoliko žele da odobrovolje Srbiju, da nastavi dalje pregovore sa Prištinom, u tom smislu neki kompromis mora i Kurti da napravi. Mada, posle zabrane organizovanja referenduma na Kosovu, njemu bi to bio jedan veliki minus u toj njegovoj ostrašćenoj ekstremnoj politici koju pokušava da ovde nametne. Zbog dolaska Eskobara i Lajčaka, Kurti će najverovatnije morati da prihvati da se održe izbori 3. aprila. Ne verujem da tako visoki funkiconeri međunarodne zajednice dolaze, a da će otići poraženi. Sve zavisi da li je to međunarodna igra, pre svega mislim na politiku Amerike", zaključio je predsednik SNF-a.

Igor Marković iz NVO Aktiv ocenjuje da će, sudeći po dosadašnjem ponašanju kosovskog premijera Aljbina Kurtija, on i ovoga puta pokušati da onemogući održavanje izbora na Kosovu.

"Čini mi se da će period koji će prethoditi izbornom ciklusu biti opterećen teškim političkim optužbama koje će se transponovati na celokupnu, ionako već lošu političku situaciju na Kosovu. Očigledno je da smo svedoci inteziviranih diplomatskih akcija koje dolaze iz Vašingotna i Brisela. Uskoro očekujemo dolazak Lajčeka i Eskobara na Kosovo, što je očigledan znak koji ide u prilog tome da će na Prištinu biti izvršena određena vrsta pritiska u smislu neophodnosti da se izbori održe", naveo je on.

Marković je podsetio da je OEBS nedavno bio sprečen da na teritoriji Kosova prikuplja glasove na referendumu koji je organizovala Srbija. On smatra da je neka vrsta pomaka u pravcu održavanja izbora na Kosovu moguća ukoliko Vašington i Brisel zajedno izvrše diplomatski pritisak na Prištinu.

"Iskreno se plašim i pesimističan sam, imajući u vidu reakcije Kurtija. Mislim da će on uraditi sve da se izbori ne održe. Uostalom, šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja je, ne samo ispred Vlade Kosova, nego i ispred svoje partije, pre nekoliko dana izričito naglasila da se bilo koji izbori organizovani od strane Srbije nikada više neće održati na Kosovu. To se čini jasnim znakom onoga što će se u budućnosti dešavati. Svaki sledeći ciklus izbora ili održavanje referenduma koje bi Srbija organizovala na teritoriji Kosova, nailaziće na velike probleme", zaključio je Marković.

Da će održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora na Kosovu zavisiti od stava međunarodne zajednice slaže se i predsednik ogranka UNS na Kosovu i glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.

"Nekako mi se čini da kosovske vlasti na čelu sa Aljbinom Kurtijem nisu raspoložene da na bilo koji način dozvole organizovanje srpskih izbora, osim onako kako su oni to zamislili. Ipak, verujem da će sve to zavisiti od stava međunarodne zajednice. Da li će taj stav biti samo savetodavan i posmatrački, ili će nečim usloviti kosovsku vlast da se izbori ipak održe, videćemo“, kazao je Dimitrijević za RTV Kim.

"Izbori zavise od viših istanci"

Da održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora na Kosovu zavisi od međunarodne zajednice slažu se i stanovnici centralnog Kosova.

"Nadam se da će se ispoštovati Ustav, da ćemo imati uslova da iskažemo svoju demokratsku i slobodnu volju tako što ćemo da uzađemo na izbore. Međunarodna zajednica je ta koja odlučuje, tako da nema šta da vrši pritisak, ako oni dozvole - biće izbora", rekao je Dušan Borisavljević.

"Izbori zavise od viših instanci Evropske unije i Amerike, godinama govore da međunarodna zajednica može da ima presudan uticaj. Ona nastoji da napravi balans, mada nema nekog boljitka", naveo je Zoran Vučić.

"Činjenica je da su Kosovo i Metohija još uvek pod okupacijom, živi se logorskim, kazamatskim životom. Velika skupoća, primanja nikakva, glad, beda, nemaština i sve to dovodi do neizvesnosti. Međunarodna zajednica je napravila katastrofalno stanje na Kosovu u svakom pogledu, bezbednosnom, ekonomskom, a pogotovo na socijalnom planu“, kazao je Miodrag Radovanović.

Podsetimo, sprecijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je izjavio da ne vidi ništa sporno u tome što su Srbi na Kosovu do sada imali pravo da glasaju u svojim sredinama na izborima koje organizuju vlasti u Beogradu, dok je OEBS izrazio spremnost da prikuplja glasačke listiće sa budućih srpskih izbora "uz saglasnost svih relevatnih institucija". Predstavnici vlasti Srbije su više puta poručili da bi onemogućavanje kosovskih Srba da u svojim opštinama i mestima glasaju na aprilskim izborima imalo "dalekosežne posledice" po buduće odnose Beograda i Prištine, a predsednik Srpske liste je najavio reciprocitet. Ni Rakić, ni zvanični Beograd do sada nisu objasnili šta bi u praksi mogli da znače termini na koje su se pozvali.Ostale vesti

Beta: EU i SAD veoma nezadovoljni odbijanjem Kurtija da obnovi dijalog
Zvaničnici u institucijama EU i zemlje članice Unije snažno zahtevaju od vlasti Kosova da suštinski obnove dijalog s Beogradom i stavljaju vrlo jasno do znanja da ni Srbija, a svakako ni Kosovo ne mogu napredovati ka ugrađivanju u EU bez opipljivog napretka ka normalizaciji odnosa u vidu celovitog međunarodno priznatog sporazuma.
  • 22.05.2022
’’Bondstil da postane stalna vojna baza’’

Kosovski premijer Aljbin Kurti je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama zatražio da vojni kamp američkih pripadnika KFOR-a Bondstil postane stalna vojna baza SAD na Kosovu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

  • 21.05.2022
Ambasador Kube: Kosovo je deo Srbije
Ambasador Kube u Beogradu Gustavo Trista del Todo, izjavio je da je za tu zemlju Kosovo deo Srbije i da Kuba podržava Srbiju po pitanju integriteta i suvereniteta na celoj teritoriji.
  • 21.05.2022
Istraživanje NSPM: Većina protiv priznanja Kosova
Većina ispitanika istraživanja Nove srpske političke misli ne bi priznalo Kosovo u zamenu za prijem Srbije u Evropsku uniju, protivi se ulasku u NATO i nije za uvođenje sankcija Rusiji - podaci su objavljenog istraživanja.
  • 21.05.2022
Vjosa Osmani na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa predstavnicima Venecijanske komisije koju su činili izvestilac Graini Mekmorov, zamenik sekretara Šnuc Dur, kao i šef Kancelarije Saveta Evrope na Kosovu Frenk Pauer.
  • 20.05.2022
’’Ne smemo dozvoliti da nam prošlost bude barijera za budućnost’’

Predstavnici civilnog sektora iz Novog Sada i Prištine i umetnici iz ovih gradova koji učestvuju u zajedničkom projektu „Mnoge perspektive, mnoga iskustva: usmena istorija“ govorili su o svojim iskustvima tokom dosadašnjeg rada ali o ličnim viđenjima rata, te doživljaju nacionalnih simbola, ali i jugonostalgiji. Da ratne rane još nisu potpuno zaceljene videlo se na današnjoj konfrenciji u Medija centru.

  • 20.05.2022