Vesti
Politika

Održava se sednica za formiranje Vlade Kosova

U Prištini je počela sednica Skupštine za formiranje nove kosovske vlade.
Održava se sednica za formiranje Vlade Kosova
Skupština Kosova (Foto Kim)

Iako najavljena za 17 časova, počela je sa zakašnjenjem od 40 minuta.

U sali je prisutan veliki broj poslanika iz svih stranaka, prenosi Koha.

Kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti je u svom izlaganju rekao da je danas novi dan za sve građane.

"Nakon mnogih neuspeha, ono što se činilo nedostižnim postalo je stvarnost", kazao je Kurti i napomenuo da su se danas okupili kako bi sproveli volju građana koji su glasali 14. februara.

Predsednik DSK Ljumir Abidžiku istakao je da će biti "korektor za svako buduće delo Vlade".

"Kao nova opozicija poštujemo sistem unutar kojeg radimo i poštujemo volju građana. Politiku vidimo kao ciklus gde ništa nije permanentno. Većina danas stvara jednostranačku vladu. Premijer koji danas bude izabaran treba da od sutra shvati da je on premijer Republike Kosova, on treba da izbegne svaki vid arogancija", kazao je Abidžiku.

Mimoza Kusari-Lilja rekla je da Kosovo nije isto nakon 14. februara, volja građana se mora čuti.

Ona je napomenula da prvi put postoji izborni rezultat koji ne ostavlja sumnju u uspjeh izbora održanih 14. februara.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić je na sednici kazao da je Kurti već danas prekšio Ustav.

"Poslali ste poruku da vam nije stalo do poštovanja zakona, vladavine prava, demokratije, drago mi je što su čuli i predstavnici Međunarodne zajednice kako bi znali kakvu ćete vladu da formirate. Srpska lista je zadobila podršku građana, ali SL neće podržati vaš izbora za premijera", poručio je Simić.



Ostale vesti

Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021
Milović: Glasajte po svojoj savesti

Kandidat za gradonačelnika Zvečana ispred Srpske liste, Dragiša Milović, pozvao je građane da glasaju „po svojoj savesti“, a da se nakon toga radi „pored rešavanja infrastrukturnih problema koje opština Zvečan ima, pre svega na stabilizaciji prilika, odnosno na bezbednosti“.

  • 17.10.2021
Rakić: Očekujem ubedljivu pobedu
Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je jutros nakon glasanja da je zadovoljan načinom na koji je izborni dan počeo.
  • 17.10.2021