Vesti
Politika

Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani
Premijer Albanije Edi Rama i kosovski premijer Aljbin Kurti (Foto Gazeta Express)

Govoreći na zajedničkoj svečanoj sednici skupština Albanije i Kosova, Rama je rekao kako ne veruje da ima mnogo onih koji mogu da kažu da su znali da će na 110. godišnjici nezavisnosti Albanije albanski biti službeni jezik.

„Takođe, ne verujem da je bilo mnogo onih koji su mogli i da naslute da će doći dan kada će Crna Gora imati albanskog premijera. Prava Albanaca su višestruko veća nego ikada“, kazao je Rama.

Ocenio je da su odnosi između Albanije i Kosova danas ne samo odlični, već su i produktivniji nego ikada ranije.

„To pokazuju činjenice koje proizilaze ne samo iz zajedničkih sastanaka dveju vlada, već i iz povećane sposobnosti da se u praksi sprovede obostrano korisna saradnja. Dovoljno je videti podatke trgovačkih berzi ili zajednički bukvar“, kazao je Rama i dodao da su u toku pripreme za početak rada na mnogim zajedničkim projektima.

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je na jačanje saradnje između Albanije i Kosova i pozvao vlade da se ne sastaju samo na praznike, već da češće rade zajedno i prihvataju međusobne kritike.

„Naš prostor, kultura i privreda nisu feudi koji nekome pripadaju, ali svi moramo da stavimo kamen u ovaj dvorac. Moramo češće da budemo zajedno i to ne samo na proslavama. Moramo da delimo ideje jedni sa drugima i da prihvatamo kritike jedni drugih, tako da radimo jedni sa drugima“, rekao je Kurti.

Predsednica Skupštine Albanije Lindita Nikola ocenila je danas da ta zemlja i Kosovo treba da dele odgovornost za transformaciju državnih granica između dve zemlje u formalne.

Ona je u Tirani, na otvaranju zajedničke sednice albanskog i kosovskog parlamenta povodom 110 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije, ocenila da je okupljanje svih Albanaca u jednoj skupštini nekada „delovalo kao san“.

„Danas su Albanija i Kosovo dve nezavisne države. Ono što se dogodilo 28. novembra nije bilo sve što su Albanci želeli, već kamen temeljac na kome će se graditi budućnost. Albanci su postali dostojni građani civilizacije kojoj pripadaju“, rekla je predsednica Skupštine Albanije.

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca ocenio je da je 28. novembar praznik „ne samo Albanije već i Kosova“.

„Najvažniji dan našeg naroda podstakao nas je da se okupimo u Tirani, pozdravimo sve Albance gde god da su, u Albaniji, na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori, Bujanovcu, Preševu i Medveđi, ali i u Grčkoj, Italiji i SAD“, kazao je Konjufca.

Dodao je da 28. novembar nosi sve zajedničke težnje, ima neophodnu simboliku da zadrži najdragocenije uspomene Albanaca, i naveo da je na taj datum rođen „veliki albanski heroj Adem Jašari, koji se sa svojim rođacima u Prekazu žrtvovao u borbi za slobodu“.

„Slavni rat našeg naroda uklonio je okupatora i otvorio put proglašenju nezavisnosti“, rekao je Konjufca.

On je optužio Srbiju da nastoji da „destabilizuje Kosovo i podeli ga“.Ostale vesti

Kosovska vlada usvojila sporazum o slobodnom kretanju na Zapadnom Balkanu
Kosovska vlada usvojila je na 127. sednici, Nacrt zakona o potvrđivanju sporazuma o slobodnom kretanju sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu. To je samo jedan od tri sporazuma potpisana u okviru Berlinskog samita održanog novembra prošle godine, koje je usvojila vlada u Prištini.
  • 08.02.2023
Bisljimi: Deo krivice za nesprovođenje energetskog sporazuma snosi sam Brisel
Prvi zamenik premijera i šef kosovske delegacije u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi izjavio je da „prilično veliki deo krivice“ za nesprovođenje energetskog sporazuma snosi sam Brisel.
  • 08.02.2023
CIK odredio rokove predizbornih aktivnosti za izbore na severu Kosova

Centralna izborna komisija (CIK) usvojila je plan za organizovanje vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i prevremenih izbora za skupštine opština Zvečan i Leposavić, koji će se održati u aprilu.

  • 08.02.2023
Debata o Srbiji i Kosovu u Evropskom parlamentu

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) raspravljaće sutra o izveštajima o Srbiji i Kosovu u kojima se ponavlja puna podrška specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i pozivaju Srbija i Kosovo da se u dobroj veri i duhu kompromisa angažuju na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom.

  • 08.02.2023
Usvojena Stevićeva ostavka
Administrativni odbor Skupštine Srbije usvojio je na današnjoj sednici ostavku koju je na funkciju poslanika Socijalističke partije Srbije podneo Zvonimir Stević.
  • 08.02.2023
Šta se sve ekspropriše na severu Kosova
Više od 138 hekatara je ukupna površina imovine na severu Kosova koja se ekspropriše. Kosovska vlada donela je prošle godine više odluka o eksproprijaciji, dok su dve donete početkom 2023. Nove odluke su naišle na protest građana u Leposaviću, podnošenje tužbi, ali i poziv Evropske unije da se poštuju imovinska prava i procedure o eksproprijaciji nakon čega je kosovska vlada odlučila da za 15. i 21. februar zakaže dve javne rasprave u Leposaviću, odnosno Zubinom Potoku.
  • 08.02.2023