Vesti
Politika

Održan sastanak o stanju u Euleks

U Briselu je danas održan sastanak direktora za Zapadni Balkan Evropske službe za spoljne poslove Fernanda Đentilinija i šefa unutrašnje kontrole Evropske komisije Keneta Dina sa poslanicima Spoljnopolitičkog komiteta EP povodom optužbi protiv Euleksa za korupciju, saznaje Tanjug.

Održan sastanak o stanju u Euleks
Brisel, sedište EU (Foto Novosti)

Na sastanku, koji je bio zatvoren za javnost, se razgovaralo o optužbama iznetim prošle nedelje u prištinskom dnevniku "Koha Ditore" i od strane tužiteljke Mari Bamije da su neki od najviših funkcionera podmićeni, dok drugi aktivno sprečavaju da se takvi slučajevi istraže.

U međuvremenu, oglasio se i uticajni poslanik Evropskog parlamenta Edvard Kukan i pridružio se danas inicijativi za nezavisnu istragu o korupciji u vrhu Euleksa koju su pokrenule poslanice Ulrike Lunaček i Doris Pak.

"Sve optužbe za korupciju moraju da budu shvaćene ozbiljno i temeljno ispitane od strane nezavisnih istražitelja”, napisao je Kukan u saopštenju za medije i ukazao da je kredibilitet evropske pravosudne misije “ozbiljno uzdrman”.

On je, međutim, ukazao da istragu treba voditi uz puno poštovanje procedure i principa da je svako nevin dok se ne dokaže da je kriv, kao i da mehanizmi unutrašnje kontrole moraju da se usavrše.Ostale vesti

Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020