Vesti
Politika

Održan sastanak o stanju u Euleks

U Briselu je danas održan sastanak direktora za Zapadni Balkan Evropske službe za spoljne poslove Fernanda Đentilinija i šefa unutrašnje kontrole Evropske komisije Keneta Dina sa poslanicima Spoljnopolitičkog komiteta EP povodom optužbi protiv Euleksa za korupciju, saznaje Tanjug.

Održan sastanak o stanju u Euleks
Brisel, sedište EU (Foto Novosti)

Na sastanku, koji je bio zatvoren za javnost, se razgovaralo o optužbama iznetim prošle nedelje u prištinskom dnevniku "Koha Ditore" i od strane tužiteljke Mari Bamije da su neki od najviših funkcionera podmićeni, dok drugi aktivno sprečavaju da se takvi slučajevi istraže.

U međuvremenu, oglasio se i uticajni poslanik Evropskog parlamenta Edvard Kukan i pridružio se danas inicijativi za nezavisnu istragu o korupciji u vrhu Euleksa koju su pokrenule poslanice Ulrike Lunaček i Doris Pak.

"Sve optužbe za korupciju moraju da budu shvaćene ozbiljno i temeljno ispitane od strane nezavisnih istražitelja”, napisao je Kukan u saopštenju za medije i ukazao da je kredibilitet evropske pravosudne misije “ozbiljno uzdrman”.

On je, međutim, ukazao da istragu treba voditi uz puno poštovanje procedure i principa da je svako nevin dok se ne dokaže da je kriv, kao i da mehanizmi unutrašnje kontrole moraju da se usavrše.Ostale vesti

Vučić: Planiraju opšti napad na sever Kosova, cilj im je nova „Oluja“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Vlada Kosova dala rok za preregistraciju srpskih tablica do kraja septembra, što znači, kako je rekao, da planiraju opšti napad na sever Kosova najkasnije 1. oktobra. "Imamo petu zemlju koja je povukla priznanje i čekamo da uđu u proceduru u bilo kojoj organizaciji da vam to pokažemo", dodao je.

  • 29.06.2022
Kosovska vlada uspostavlja reciprocitet sa Srbijom za lične karte i registarske tablice
Vlada Kosova uspostavila je reciprocitet za ulazak građana Srbije na Kosovo tako što je na elektronskoj sednici odlučila da primeni istu meru kao zvanični Beograd. Na administrativnim  prelazima izdavaće im se  deklaracioni list  koji zamenjuje identifikaciona dokumenta. Usvojena je i odluka o preregistraciji vozila na RKS tablice do 30. septembra, prenosi Koha.
  • 29.06.2022
Rakić i gradonačelnici sa Lajčakom: ZSO ključna
"Uspostavljanje Zajednice srpskih opština je najvažnija i ključna stvar za kosovske Srbe, kako bi se sve ono je što je njenim formiranje dogovoreno realizovalo", poručili su predstavnici Srpske liste specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku tokom razgovora u Severnoj Mitrovici.
  • 29.06.2022
Imovina i prihodi gradonačelnika većinski srpskih opština na Kosovu

Kosovska agencija za borbu protiv korupcije objavila je najnovije izjave o imovini i prihodima koje su podneli visoki javni funkcioneri. 

 

 

  • 29.06.2022
Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022