Vesti
Politika

Održan samit Evropske unije i Zapadnog Balkana

Lideri EU 27, uz konsultacije sa liderima sa Zapadnog Balkana, usvojili su "Zagrebačku daklaraciju" koja sadrži rezultate video samita EU Zapadni Balkan održanog 6. maja.
Održan samit Evropske unije i Zapadnog Balkana
Ilustracija (Foto BETA/Damir Seničar)

"Pozivajući se na samite održane u Zagrebu 2000. godine, Solunu 2003. godine i Sofiji 2018. godine, EU ponovo potvrđuje svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi regiona", navodi se na početku Deklaracije.

Dodaje se da su lideri sa Zapadnog Balkana ponovili svoju posvećenost evropskoj perspektivi kao svom "strateškom izboru" .

"Kredibilnost ove posvećenosti zavisi i od jasnog informisanja javnosti i primene neophodnih reformi", stoji dalje u tekstu.

Deklaracijom se poziva na jedisntvo i solidarnost u krizi izazvanoj korna virusom, a EU navodi da ostaje posvećena podršci regionu u borbi protov pandemije i njenih društveno ekonomskih polsedica.

Deo "Zagrebačke deklaracije" odnosi se na paket od 3,3 miljarde evra podrške koju je EU mobilsala za pomoć regionu u rešavaju posledica krize koji uključuje trenutnu podršku zdravstvenom sektoru, podršku kasnijem socio-ekonomskom oporavku, ali i paket od 750 milona evra makrofinansijske pomoći i 1,7 miljardi evra podrške Evropske investicione banke.

U Deklaraciji se navodi da je pandemija koja je u toku "pokazala kako EU i Zapadni Balkan zajedno rešavaju zajedničke izazove", ali i ocenjuje da EU podrška i saradnja sa regionom "uveliko prevazilazi ono što drugi partneri mogu da obezbede".

Istovremeno, EU "prepoznaje" i vrednost podrške koju je Zapadni Balkan tokom pandemije pružio svojim susedima i samoj EU.

"EU i Zapadni Balkan dele isti cilj mirne, jake stabilne i ujedinjene Evrope, podržane istorijskim, kulturnim i geografskim vezama ali i zajedničkim političkim, bezbednosnim i ekonomskim interesima", navodi se u Deklaraciji.

EU podvlači da je odlučna da intenzivira svoj angažman sa regionom u svim oblastima i pozdravlja obećanje partnera regiona da će pridržavati evropskih vrednosti i principa u da će nastaviti sa reformskim procesom.

"Povećana EU podrška biće povezna sa opipljivim napretkom regiona u oblasti vladavine prava, socio-ekonomskim reformama i sa pridržavanjem EU vrednosti, zakona i stnadarda", piše u Deklaraciji.

EU ponavlja i važnost reformskog procesa u regionu sa fokusom na vladavini prava, demokratiji, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanu ljudskih prava, prava manjina i rodne ravnopravnosti.

"Lideri na Zapadnom Balkanu moraju da osiguraju strikno poridržavanje i primenu fundamentalnih vrednosti, demokratskih principa i vladavine prava, uključujući i vreme dok su vanredne mere zbog pandemije na snazi", dodaje se u tekstu.

Poziv Zapadnom Balkanu na odlučne korake

Zapadni Balkan se poziva na dalje odlučne korake u pocesima pomirenja, saradnje i jačanja dobrosusedskih odnosa, uključujući i sa zemljama članicama EU.

Poziva se i na dalje napore u cilju rešavanja bilateralnih problema zasnovanih na zaostavštini iz prošlosti, a pozdravlja se izbor EU Specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i drugih regionalnih pitanja.

EU lideri naglašavaju da sa Zapadnim Balkanom dele veliki broj zajedničkih bezbednosnih izazova i da se zajedno radi na borbi protiv terorizma i ekstremizma, organizovanog kriminala i korupcije kao i na pitanjima migracija, borbe protiv trgovine ljudima, drogom i oružjem.

"EU pozdravlja doprinos Zapadnog Balkana u EU misijama i opracijama. EU očekuje dalje produbljivanje saradnje u oblasti Zajedničke spoljne i bezbednosne politike i ponavlja pozi svim partnerima da napreduju ka punom usklađivanju sa EU spoljnom i bezbednosnom politikom, posebno u oblastima od velikog zajedničkog interesa", navodi se u Deklaraciji.

Zagrebačka delaracija najavljuje i veliki ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan koji će biti predstavljen kasnije tokom godine.

"U cilju dalje promocije naših zajedničkih interesa, EU lideri su spremni da osnaže politički dijalog, uključujući i sastanke na najvišem nivou, između EU i Zapadnog Balkana", piše u zaključku Deklaracije.

Vučić: Radujemo se nastavku dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je na samitu EU - Zapadni Balkan, pružena podrška Miroslavu Lajčaku, izaslaniku u dijalogu Beograda i Prištine.

"Bila je snažna podrška Lajčaku, ja sam ponovio da ga poštujemo i da se radujemo nastavku dijaloga, kao i da želimo kompromis, ali da je to za nas izuzetno teško kao i da ne prihvatamo ono što se iz Prištine moglo čuti, da to ima smisla samo ako Srbija prizna Kosovo. U dijalog se ulazi non fides, u najboljoj meri nameri da razgovarate, ne možete unapred da kažete šta će biti sadržaj", rekao je Vučić za RTS.

Vučić je istakao da je kancelarka Angela Merkel najveći deo govora posvetila odnosima Beograda i Prištine.

Na konstataciju da je Žozep Borel uoči samita rekao da podržava svaki dogovor, da se neće mešati i da se ne bi usprotivio ni korekciji granica, Vučić je reako da "nema" pojma šta će biti rešenje.

"Oni su rekli da hoće priznanje Srbije, a ja ne mogu da kažem da priznajemo nezavisno Kosovo. Ako imaju nekoga ko može to da kaže, neka ga uzmu, za manje od godinu dana su predsednički izbori", rekao je Vučić.Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020