Vesti
Politika

Održan poslednji sastanak radnih grupa o tablicama

Danas je održan poslednji sastanak radnih grupa koje su u proteklih šest meseci radile na pronalasku rešenja za registarske oznake pri ulasku na Kosovo ili u Srbiju. Sutra će se sastati glavni pregovarači Beograda i Prištine. 
Održan poslednji sastanak radnih grupa o tablicama
Ilustracija (Foto Kim)

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izneo je detalje sa današnjeg sastanka u Briselu između kosovskih i srpskih eksperata.

„Stručnjaci sa Kosova i Srbije sastali su se danas poslednji put u radnim grupama za registarske tablice pre isteka roka 21. aprila. Svojim radom pripremili su za sutra razgovore glavnih pregovarača. Sada je na glavnim pregovaračima da pronađu dogovor o daljem putu“, napisao je on na Tviteru.

 

 

Kosovo i Srbija su 30. septembra, uz posredovanje EU, postigli privremeni sporazum o registarskim tablicama. Radne grupe sa Kosova i iz Srbije, uz pomoć EU, imaju rok do 21. aprila, odnosno sutra, da postignu konačni sporazum.Ostale vesti

Kurti: Spreman sam za razgovore o novim izborima na severu Kosova
Opštinske zgrade u tri opštinske samouprave na severu - Zubin Potok, Leposavić i Zvečan - vlasništvo su Republike Kosova i ne može da se pravi kompromis oko demokratije, izjavio je premijer Aljbin Kurti za BBC Radio.
  • 04.06.2023
Predsedavajući OEBS objavio plan za deeskalaciju i normalizaciju na severu Kosova
Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani objavio je plan u devet koraka za smirivanje i normalizaciju situacije na severu Kosova.
  • 04.06.2023
Vučević: Bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična zbog "jednostranih, nezakonitih i nelegitimnih odluka administracije u Prištini".
  • 04.06.2023
Šole ohrabrio Vučića da podstakne smirivanje krize na severu
Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je da je ohrabrio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "podstakne mir među kosovskim Srbima".
  • 04.06.2023
Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023