Vesti
Politika

Određen redosled učesnika izbora na glasačkim listićima

Na sednici CIK-a izvučeni su redni brojevi pod kojima će na prestojećim parlamentarnim izborima učestvovati 28 političkih subjekata.
Određen redosled učesnika izbora na glasačkim listićima
Sa sednice CIK-a (Foto Kim)

Od prijavljenih 28 političkih subjekata, koji će učestvovati na vanrednim parlamentarnim izborima 14 februara, većina je albanskih.

Tri srpska politička entiteta na ovim izborima nastupiće pod sledećim brojevima:

Srpska lista - 119

Građanska inicijativa “Za slobodu, pravdu i opstanak” - 115

Srpski demokratski savez - 118

Predsedavajuća Centralne izborne komisije Valjdete Daka zatražila je od političkih subjekata da poštuju Ustav Kosova.

„Želim da garantujem svim učesnicima da CIK ostaje posvećen organizovanju izbora u skladu sa Ustavom, a to se može postići samo zajedničkom posvećenošću, zato i pozivam entitete da poštuju zakon“, rekla je Daka.

Milan Dabić ispred Građanske Inicijative “Za slobodu, pravdu i osptanak”, rekao je za RTV Kim da očekuje fer i demokratske izvore, iako zna da će to u sprskim sredinama biti veoma teško.

“Očekujem da svaki predstavnik bude sa pravom biran, da bude izabran od strane svojih građana, a ne da bude prisilno izabran. Smatram da je vreme da građani sami počnu da odlučuju. Ako želimo da opstanemo, vreme je da se trgnemo i glas damo onim predstavnicima koji zaslužuju da predstavljaju građane u Skupštini Kosova”, poručio je Dabić nakon što su na sednici CIK-a izvučeni redni brojevi pod kojim će stranke učestvovati na izborima.

U borbi za 120 mesta u kosovskom parlamentu, nadmetaće se ukupno 1.079 kandidata.

Od ukupno 120 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova, 20 je rezervisano za nevećinske zajednice, od kojih 10 za srpsku i 10 za ostale zajednice koje žive na Kosovu.Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021