Vesti
Politika

"Odnosi Beograda i Prištine ključni za Kosovo i region"

"Vlada Kosova treba puno više da radi na razvijanju odnosa sa Beogradom", kazao je analitičar Nedžmedin Spahiu rezimirajaću prethodnu godinu za koju kaže da je u političkom pogledu bila uspešna.
Nedžmedin Spahiu (Foto arhiva Kim)

Prema mišljenju analitičara Nedžmedina Spahiua prethodnu godinu obeležili su lokalni i parlamentarni izbori, koji su, kako kaže, bili demokratski.

"Prethodni su bili prava farsa, gde je bila zastupljena krađa glasova. U srpskoj zajednici je bilo problema jer su vlasti u Beogradu podržali Srpsku listu. Mislim da im to nije trebalo jer nije bilo u interesu Srba na Kosovu, a ni Srbije kao države", kazao je Spahiu i dodaje da su "izbori u srpskoj zajednici mogli biti bolji".

Vlada Kosova je u prethodnoj godini imala uspeha, smatra Spahiu ali "ima još dosta toga da se uradi".

"Vlada je do sada postigla nekoliko uspeha time što se založila za neke odluke, što prethodna vlada nije uspela da uradi, ali posustuje u spoljnim odnosima. Mislim da se susret dogodio samo sa makedonskim i albanskim premijerom, ali ne više od susreta u Briselu. Mislim da Vlada Kosova treba puno više da radi u razvijanju odnosa sa Beogradom i ostalima. Ipak odnosi između Beograda i Prištine su ključni ne samo za Kosovo već i za razvitak celog regiona", kazao je Spahiu.Ostale vesti

Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021