Vesti
Politika

Odluka o ukidanju takse pozitivna, reciprocitet nejasan

Odluka kosovske vlade da taksu na uvoz robe iz Srbije zameni recipročnim merama je pozitivna stvar slažu se profesor Ustavnog prava u Prištini Riza Smaka i politički analitičar Ramuš Tahiri. Međutim, reciprocitet ostaje nejasan, smatra Predsednik PDS-a Nenad Rašić.
Odluka o ukidanju takse pozitivna, reciprocitet nejasan
Prelaz Merdare (Foto N1)

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Riza Smaka kazao je za RTV Kim da odluka kosovske vlade da taksu zameni reciprocitetom predstavlja „dobronamerni čin vlade da se normalizuju društveno-ekonomski odnosi između Beograda i Prištine.

„Reciprocitet obezbeđuje društvenost, moralitet u transakcijama. Dakle, jedna strana drugoj treba da bude korespondentna, odgovorna. Tako da ja mislim da je to solidno rešenje“, kazao je Smaka.

Smaka je kazao da se ovakav korak kosovske vlade treba pozdraviti, jer je to, prema njegovom mišnjenju, „pozitivna stvar koja će relaksirati odnose između Beograda i Prištine“.

Predsednik PDS-a Nenad Rašić je za RTV Kim kazao da nakon ukidanja taksi očekuje nastavak razgovora između Beograda i Prištine.

„Dobro je što su takse najzad ukinute, jer su one u poslednje vreme napravile puno izazova i napetosti u celom procesu dijaloga, ali reciprocitet ostaje nejasan. Ne znamo u kojoj meri će biti ostvarljiv i u kom vremenskom periodu, jer je reciporcitet tehnička stvar koju treba obaviti, ali nisam čuo tehničku spremnost Beograda da taj recipocitet bude ispoštovan“, rekao je Rašić.

Da je to dobra odluka slaže se i politički Analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri koji je kazao da je na ovaj način kosovska vlada ispunila ranije dato obećanje.

„Ova odluka koja je u ponoć stupila na snagu je dobra, jer sada može stizati roba iz Srbije. Međutim, treba objasniti da neće dolaziti sva roba već ona koja ima potrebna dokumenta i koja ima potrebnu dozvolu da se uveze na Kosovo. Dakle, nije da se granica potpuno otvara, međutim svakako je dobra, jer će se nasaviti trgovinski odnosi između Kosova i Srbije“, kazao je Tahiri.

Odluka o ukidanju takse i uvođenju reciprociteta ostaje na snazi do 15. juna, kada će se izvršiti procena sprovođenja. Primena i adekvatnost ove odluke preispitivaće se najmanje jednom mesečno, saopšteno je iz kosovske vlade.

 Ostale vesti

Hoti saopštio imena ministara iz redova DSK
Kandidat za novog premijera Kosova Avdulah Hoti predstavio je listu imena koje je za svoje ministre u novoj kosovskoj vladi predložio Demokratski savez Kosova (DSK), javila je Koha.
  • 02.06.2020
Grenel podneo ostavku na mesto ambasadora SAD u Berlinu
Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel podneo je ostavku na tu funkciju, saopštila je danas ambasada SAD u Berlinu, prenosi Beta.
  • 02.06.2020
Lajčak dobio podršku svih članica EU za nastavak dijaloga
Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak dobio je podršku svih 27 članica Evropske unije za nastavak dijalog između Beograda i Prištine.
  • 02.06.2020
Sutra izjašnjavanje poslanika o novoj vladi
Za sutra u 11:00 časova zakazana je sednica Skupštine o izglasavanju nove vlade, odlučeno je na današnjem sastanku Predsedništva.
  • 02.06.2020
Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020
Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020