Vesti
Politika

Odluka o ukidanju takse pozitivna, reciprocitet nejasan

Odluka kosovske vlade da taksu na uvoz robe iz Srbije zameni recipročnim merama je pozitivna stvar slažu se profesor Ustavnog prava u Prištini Riza Smaka i politički analitičar Ramuš Tahiri. Međutim, reciprocitet ostaje nejasan, smatra Predsednik PDS-a Nenad Rašić.
Odluka o ukidanju takse pozitivna, reciprocitet nejasan
Prelaz Merdare (Foto N1)

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Riza Smaka kazao je za RTV Kim da odluka kosovske vlade da taksu zameni reciprocitetom predstavlja „dobronamerni čin vlade da se normalizuju društveno-ekonomski odnosi između Beograda i Prištine.

„Reciprocitet obezbeđuje društvenost, moralitet u transakcijama. Dakle, jedna strana drugoj treba da bude korespondentna, odgovorna. Tako da ja mislim da je to solidno rešenje“, kazao je Smaka.

Smaka je kazao da se ovakav korak kosovske vlade treba pozdraviti, jer je to, prema njegovom mišnjenju, „pozitivna stvar koja će relaksirati odnose između Beograda i Prištine“.

Predsednik PDS-a Nenad Rašić je za RTV Kim kazao da nakon ukidanja taksi očekuje nastavak razgovora između Beograda i Prištine.

„Dobro je što su takse najzad ukinute, jer su one u poslednje vreme napravile puno izazova i napetosti u celom procesu dijaloga, ali reciprocitet ostaje nejasan. Ne znamo u kojoj meri će biti ostvarljiv i u kom vremenskom periodu, jer je reciporcitet tehnička stvar koju treba obaviti, ali nisam čuo tehničku spremnost Beograda da taj recipocitet bude ispoštovan“, rekao je Rašić.

Da je to dobra odluka slaže se i politički Analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri koji je kazao da je na ovaj način kosovska vlada ispunila ranije dato obećanje.

„Ova odluka koja je u ponoć stupila na snagu je dobra, jer sada može stizati roba iz Srbije. Međutim, treba objasniti da neće dolaziti sva roba već ona koja ima potrebna dokumenta i koja ima potrebnu dozvolu da se uveze na Kosovo. Dakle, nije da se granica potpuno otvara, međutim svakako je dobra, jer će se nasaviti trgovinski odnosi između Kosova i Srbije“, kazao je Tahiri.

Odluka o ukidanju takse i uvođenju reciprociteta ostaje na snazi do 15. juna, kada će se izvršiti procena sprovođenja. Primena i adekvatnost ove odluke preispitivaće se najmanje jednom mesečno, saopšteno je iz kosovske vlade.

 Ostale vesti

Direktor Kosovske policije posetio stanice na severu Kosova
Novoimenovani direktor Kosovske policije Gazmend Hodža obišao je danas, zajedno sa svojim zamenikom Dejanom Jankovićem, policijske stanice na severu Kosova, odnosno direkcije regiona Mitrovica Sever, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 20.03.2023

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da je delegacija Kosova na sastanku u subotu u Ohridu bila maksimalno posvećena i konstruktivna, ali i kreativna sa ponudama i predlozima koje je "druga strana" odbila.

  • 20.03.2023
„Albanci su ostavljeni na kiši“: Nemačka štampa o pregovorima u Ohridu
Da li je Srbija u Ohridu de fakto priznala Kosovo i ko je tu napravio veće ustupke? To razmatra štampa na nemačkom.
  • 20.03.2023
Makleod: Srbija i Kosovo dogovorom u Ohridu napravili hrabar korak napred

Ambasadorka Velike Britanije u Beogradu, Šan Makleod, izjavila je danas da su lideri Srbije i Kosova napravili hrabar i značajan korak napred postizanjem dogovora u subotu u Ohridu.

  • 20.03.2023
Kurti u četvrtak pred poslanicima o sastanku u Ohridu
Kosovski premijer Aljbin Kurti govoriće pred poslanicima Skupštine Kosova o sastanku održanom u Ohridu prošlog vikenda. 
  • 20.03.2023
Eskobar: Dogovor pravno obavezujuć, fokusiranje na potpis nepotrebno

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da su u Ohridu Srbija i Kosovo postigli pravno obavezujući dogovor i da je fokusiranje na potpisivanje sporazuma nepotrebno.

  • 20.03.2023