Vesti
Politika

"Odluka Međunarodnog suda o nezavisnosti - najveća pobeda Kosova"

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da je odluka Međunarodnog suda, pre devet godina, kojom je potvrđeno pravo Kosova na proglašenje nezavisnosti, bila najveća međunarodna pobeda Kosova.
Hašim Tači (Foto Kim)

Ta pobeda otvorila je put za jačanje međunarodnog subjektiviteta i otvorila put za članstvo Kosova u NATO, EU i UN, istakao je Tači.

"Navršilo se devet godina od odluke Međunarodnog suda koja je potvrdila naše pravo na proglašenje nezavisnosti Kosova. To je bila najveća međunarodna pobeda Kosova, koja je otvorila put za jačanje međunarodnog subjektiviteta i zauvek zapečatila naše pravo na samoopredeljenje. Ova odluka je otvorila put za članstvo Kosova u NATO, EU i UN", napisao je Tači na Fejsbuku.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 22. jula 2010. u savetodavnom mišljenju naveo da Deklaracijom o proglašenju nezavisnosti Kosova 2008. godine nije prekršeno međunarodno pravo.

"Deklaracija od 17. februara 2008. nije prekršila opšte međunarodno pravo", rekao je tada predsednik suda Hisaši Ovada iz Japana.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020