Vesti
Politika

Odloženo iseljavanje stanara iz Paviljona „E“

Leposava Stojanović (87), koja uz još 14 porodica živi u Paviljonu ”E” preko puta univerzitetske biblioteke u Prištini, neće biti iseljena dok se ne nađe „adekvatno rešenje“, potvrdio je za RTV Kim kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.
Odloženo iseljavanje stanara iz Paviljona „E“
Dalibor Jevtić (Foto Kim)

Na mestu gde se nalazi Paviljon "E", prema urbanističkom planu Prištine, planirana je gradnja velikog parking i poslovnog prostora.

Prvobitni rok za iseljenje stanara istekao je juče (01. decembra), a prema navodima ministra Jevtića „niko neće biti prinudno iseljen dok se ne nađe trajno rešenje”.

Ministarstvo za zajednice i povratak je baka Leposavi u međuvremenu ponudilo izgradnju kuće.

„Mi, kao Ministarstvo, moći ćemo da ponudimo rešenje u smislu izgradnje kuće, kao trajno rešenje. Takođe, ponudili smo opciju da, ako baka Leposava ako želi, može da se preseli u neku od opština sa srpskom većinom, što je odbila. Ona želi da dobije stan za stan ili nadoknadu za stanarsko pravo koje poseduje u Paviljonu“, rekao je ministar Jevtić.

On je napomenuo da je više puta razgovarao sa gradonačelnikom Prištine Špendom Ahmetijem, te da je izneo zahteve baka Leposave.

„Nisam stekao utisak da (iz Opštine Priština) na prisilan način žele da sprovedu iseljenje. Gradonačelnik Ahmeti je iskazao spremnost da zajednički rešimo problem“, kazao je ministar.

On je rekao da postoji puno nejasnoća oko procedure zbog čega je bilo važno angažovati pravne stručnjake. To je učinila Kancelarija za KiM.

„Ne smemo dozvoliti da baka Leposava ostane bez krova nad glavom u ovom trenutku, posebno kada je u toku pandemija koronavirusa, kada stiže zima. U krajnjem slučaju, iseljenje jedne srpkinje iz Prištine bila bi jako loša poruka, kako za one Srbe koji danas žive u Prištini, koji su ostali i opstali uprkos svim izazovima, tako i za one Srbe koji bi se u Prištinu eventualno vratili u nekom budućem periodu“, poručio je Jevtić.

On je dodao da je o problemu stanara Paviljona „E“ obavestio pisanim putem ambasadore zemalja Kvinte i predsedinika Vlade Kosova.

„Oni su iskazali spremnost da podrže rešenje koje će biti prihvatljivo“, napomenuo je Jevtić.

Incidenti da se preventivno spreče

Povratnik Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline napadnut je pre nekoliko dana u svom dvorištu po drugi put u roku od šest meseci.

Ministar za Zajednice i povratk Dalibor Jevtić naglašava da će se incidenti i dalje dešavati sve dok im se preventivno ne stane na put.

„Mora da se radi preventivno, a preventiva jeste pronalaženje i kažnjavanje počinilaca svakog prethodnog incidenta, posebno kada imamo situaciju u kojoj su počinioci poznati. U ovom slučaju se zna ko je počinio incident i ko preti“, rekao je on.

Ministar Jevtić je izrazio posebnu zabrinutost što izostaju reakcije lokalnih zvaničnika u vezi sa ovim incidentom, ali i prethodnim napadima na povratnike.

 Ostale vesti

Blic: Damjan Jović generalni konzul u Čikagu
Zamenik nekadašnjeg direktora Kancelarije za Kosovu i Metohiju i aktuelnog ambasadora u SAD Marka Đurića, Damjan Jović postavljen je za generalnog konzula u Čikagu, saznaje Blic.
  • 18.01.2021
Brnabić: Sutra počinje masovna vakcinacija građana, danas preminula 21 osoba
Premijerka Ana Brnabić najavila je da će sutra u Srbiji početi "masovna" vakcinacija građana protiv koronavirusa.
  • 18.01.2021
Promena biračkih centara do 27. januara
Zahtevi za promenu biračkih centara mogu se podneti do 27. januara, saopšeno je iz kosovske Centralne izborne komisije.
  • 18.01.2021
Rakić: Srbi na Kosovu moraju pod jedan barjak
Srpski narod zna da je odnos kosovskih institucija prema Srbima neprimeren, "naše delovanje unutar tih institucija je svakodnevna borba u kojoj nema fer uslova niti minimuma poštovanja našeg naroda, ali bez obzira na prepreke nemamo alternativu osim da se borimo i radimo", izjavio je predsednik Srpske liste Goran Rakić.
  • 18.01.2021
Miroslav Ivanović: Iza spota stoji „Srpska lista“
Miroslav Ivanović, brat ubijenog lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" rekao je da iza televizijskog spota protiv njegovog brata, koji je emitovan u danima pred atentat, stoji Srpska lista.
  • 18.01.2021
Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021