Vesti
Politika

Odložena sednica Skupštine Kosova

Predsedavajuća konstitutivne sednice Skupštine Kosova Fljora Brovina prihvatila je danas zahtev Srpske liste da se za četvrtak odloži nastavak konstitutivne sednice Skupštine Kosova, prvobitno zakazan za sutra.
Odložena sednica Skupštine Kosova
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

"Sednica se odlaže za četvrtak zato što je Srpska lista podnela zahtev za dodatno vreme kako bi se izvršile konsultacije unutar stranke", rekla je Brovina koja je odluku donela nakon konsultacija sa predstavnicima Demokratske partije Kosova i manjina.

Poziv Brovine za sednicu i dogovor bojkotovali su predstavnici postizborne kolacije Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Pokreta Samopopredeljenja i Inicijative Kosova.

Predstavnik Srpske liste Aleksandar Jablanović je potvrdio da je sednica Skupštine odložena na zahtev te liste, i istakao da su zatražili dodatno vreme za konsultacije nakon novostvorene situacije nastale potpisivanjem sporazuma između postizborne koalicije i Samoopredelenja.

Blok opozicionih stranaka na Kosovu potpisao je juče sporazum kojim se pokretu Samoopredeljenje, radikalno raspoloženom prema dijalogu sa Srbijom, daje vodeća uloga u tehničkim pregovorima s Beogradom.

Samoopredeljenje je navelo da se razgovor sa Srbijom može voditi na bazi reciprociteta, odnosno kao razgovor dve država, dok Beograd ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Takođe Samoopredeljenje zahteva da se dijalog ne vodi sa Beogradom već sa kosovskim Srbima.

Srpska lista je na konstitutivnoj sednici Skupštine Kosova, 17. jula, glasala za kandidata opozicionog bloka za predsednika Skupštine, ali je taj izbor poništio Ustavni sud Kosova.
Ostale vesti

Oko pola miliona evra za organizaciju i održavanje izbora na severu Kosova
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi je kazao za Kohu da oko 500.000 evra koštaju priprema i održavanje vanrednih izbora u opštinama na severu Kosova koji su zakazani za 23. april.
  • 28.03.2023
Grčka pozdravlja dogovor iz Ohrida, ali ne menja stav o Kosovu
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poručila je u Beogradu da stav Atine, u pogledu nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ostaje nepromenjen i stabilan.
  • 28.03.2023
Konjufca sa Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

  • 28.03.2023
Kurti: Pritisnite Beograd, oni najbolje znaju taj jezik

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da EU i SAD treba da pojačaju pritisak na Beograd da prizna Kosovo, jer kako je naveo, "dokazano je da oni najbolje znaju taj jezik".

  • 28.03.2023
Petković i Bisljimi uskoro sa Lajčakom u Briselu

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da će naredne nedelje u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, na poziv specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, kako bi se išlo napred i učinili prvi koraci ka implementaciji posle dogovora postignutog u Ohridu.

  • 28.03.2023
Vučić: Srbija će implementirati sve što je dogovoreno, težimo članstvu u EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će "implementirati sve što je dogovoreno".
  • 28.03.2023