Vesti
Politika

Odložena sednica o demarkaciji za sutra

Predsedavajući Skupštinom Kosova Kadri Veselji saopštio je da je sednica o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom odložena za sutra u 10 sati, javlja novinarka RTV Kim.
Odložena sednica o demarkaciji za sutra
Kadri Veselji (Foto arhiva Kim)

Sednica je odložena nakon neuspešnog pokušaja da se dođe do podrške predlogu zakona, s obzirom da većina poslanika nije bila u skupštinskoj sali.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je rekao poslanicima da je optimista, te da će demarkacija dobiti dovoljan broj glasova i da će biti konsenzusa među političkim partijama.

"Imamo dogovor da se sednica odloži za petak u 10 sati. Želim da prenesem poruku građanima da ćemo zajedno ići ka EU i da ćemo obezbediti perspektivu našim građanima. Izvršićemo obaveze onako kako građani od nas očekuju“, kazao je Veselji.

Na najavljenu sednicu došli su pojedini poslanci vladajuće koalicije i Samoopredeljenja.

Iz Samoopredeljenja ponavljaju da neće podržati predlog zakona. "Odluka o odlaganju sednice Skupštine Kosova nije obavaljena uz konsultacije sa Saoopredeljenjem", kazala je Fatmira Kolčaku.

"Umesto da se bavimo najvažnijim temama kao što su zdravstvo i obrazovanje, blokirani smo, uprkos činjenici da većina nema (potrebne) glasove. Pozivamo ih da se uozbilje. Da li smo država ili nismo, do kada će se odluke donositi u Beogradu?", rekla je ona.

U sali nisu bili prisutni ni poslanici Srpske liste koji su najavili da neće podržati demarkaciju granice sa Crnom Gorom. Od srpskih poslanika jedino je Slobodan Petrović iz Samostalne liberalne stranke najavio da će glasati za ratifikaciju sporazuma.

Nova sednica Skupštine sa ovom tačkom dnevnog reda zakazana je za petak u 10 sati, a za usvajanje dopunjenog Predloga zakona za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom od koga zavisi vizna liberalizacija za građane Kosova, potrebna je dvotrećinska većina u kosovskom parlamentu ili 81 od ukupno 120 glasova poslanika.Ostale vesti

Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021