Vesti
Politika

Odložena sednica kosovske skupštine

Skupština Kosova odložila je za sredu 8. mart sednicu koja je bila zakazana za danas. Sednica je odložena zbog manifestacije "Epopeja Oslobodilačke vojske Kosova".
Odložena sednica kosovske skupštine
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

"Zbog aktivnosti koje se odvijaju u čast ’Epopeje OVK’ nastavak sednice Skupštine Kosova predviđene za ponedeljak u saglasnosti sa predstavnicima parlamentarnih grupa se odlaže za sredu, 8. mart, sa početkom u 10 časova", navodi se u saopštenju iz Skupštine Kosova.

Skupština Kosova je 2. marta prekinula redovnu sednicu u znak podrške lideru Alijanse za budućnost Kosova i bivšem premijeru Ramušu Haradinaju, nakon što je sud u Francuskoj za 6. april odložio odluku o zahtevu Srbije za izručenje zbog optužbi za ratne zločine.

Odgovarajući na zahtev šefa poslaničke grupe ABK Palja Ljekaja, predsedavajući sednicom potpredsednik Skupštine Džavit Haljiti je, uz saglasnost predstavnika ostalih poslaničkih grupa, odlučio da prekinu sednicu.

Sud u francuskom gradu Kolmaru odlučio je da za mesec dana produži rok vlastima u Srbiji da dostave dokaze u vezi sa zahtevom za izručenje Ramuša Haradinaja, koji je osumnjičen za ratne zločine.

Istovremeno, poslanici ABK u Skupštini Kosova su odlučili da bojkotuju rad Skupštine do 6. aprila, kada bi sud u Kolmaru trebao da donese odluku o Haradinaju.Ostale vesti

Hoti otputovao u Brisel, sutra sastanak sa Vučićem
Kosovski premijer Avdulah Hoti otputovao je u Brisel na prvi sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojim međunarodna zajednica nastoji da obnovi dijalog Beograda i Prištine.
  • 15.07.2020
Jakšić: Pregovori u Briselu neće doneti ništa dobro Srbima na Kosovu
Bivši odbornik u SO Severna Mitrovica i član GI SDP Oliver Ivanović, Marko Jakšić kaže da od nastavka dijaloga Beograda i Prištine u četvrtak u Briselu ne očekuje ništa pozitivno i dobro za Srbe na Kosovu.
  • 14.07.2020
Završen drugi dan ispitivanja Tačija, nastavak u sredu
Posle šest sati okončan je drugi dan saslušavanja predsednika Kosova Hašima Tačija pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu.
  • 14.07.2020
Ambasada Velike Britanije pozdravlja nastavak dijaloga

Britanska ambasada u Prištini pozdravila je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

  • 14.07.2020
Samardžić: Vučić ponovo ide bez strategije u Brisel
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom "još 2014. godine" prihvatio obavezu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa na osnovu "pravno obavezujućeg sporazuma", kao i da na nove pregovore ponovo ide bez državne strategije i bez ijednog zahteva Srbije.
  • 14.07.2020
Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020