Odložena odluka o kandidatima Srpske liste

Kosovska Centralna izborna komisija odložila je glasanje o potvrđivanju kandidata Srpske liste za vanredne predsedničke izbore u četiri opštine na severu Kosova 19. maja.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija(Foto Kim)

Članovi komisije iz pokreta Samoopredeljenje protive se predlozima Srpske liste i najavljuju da će biti uzdržani na glasanju za potvrđivanje srpskih kandidata, uz zahtev da se o njima izjasni Ustavni sud.

I u tom slučaju, uz dva uzdržana glasa, Centralna izborna komisija neće moći da potvrdi kandidate Srpske liste, jer je za njihovu sertifikovanje potrebno osam glasova komisije, koja trenutno broji devet članova.

Centralna izborna komisija na današnjoj sednici prihvatila je prethodno i potvrdila kandidate Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje.

Kancelarija za registraciju stranaka i političkih kandidata preporučila je verifikovanje kandidata Srpske liste, ali su njenu odluku pokušali da ospore pedstavnici Samoopredeljenja, smatrajući da kandidaturom predstavnika Srpske liste koji su prethodno podneli ostavke na mestima predsednika u četiri severne opštine, treba da se bavi Ustavni sud.

Član Izborne komisije iz pokreta "Samoopredeljenje" Adnan Rustemi, upitao je "da li imaju pravo da se kandiduju ljudi koji Kosovo nazivaju drugim imenom".

"Tražimo dokaze da se Srpska lista distancira od svojih kandidata i uticaja predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ponovno kandidovanje trebalo bi da bude neprihvatljivo, a Srpska lista treba da predloži druge kandidate, čime bi se pokazalo da ovi izbori nisu farsa", rekao je Rustemi.

Reagovao je predstavnik Srpske liste u Centralnoj izbornoj komisiji Stevan Veselinović, rekavši da se radi o političkim stavovima i predizbornoj kampanji, koji nemaju osnovu u postojećem zakonodavstvu.

I predstavnici drugih stranaka u Centralnoj izbornoj komisiji, poput Fljoriana Dušija iz Demokratskog saveza, ustanovili su da pravno gledano nema problema koji bi onemogućili prihvatanje i potvrđivanje kandidata koji su prethodno prošli proveru Kancelarije za registraciju.

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka odložila je izjašnajvanje radi dodatnih konsultacija. Tokom dana se očekuje nastavk sednice.

Ostale vesti

 • SL: Opozicija da pokaže odgovornost prema državi i Srbima na КiM

  SL: Opozicija da pokaže odgovornost prema državi i Srbima na КiM

  Srpski narod na Кosovu i Metohiji očekuje da će predstojeća sednica Skupštine Srbije biti prilika da se najširoj javnosti obelodani šta je sve naša država učinila po pitanju zaštite i opstanka Srba u južnoj srpskoj pokrajini, poručuju iz Srpske liste. Ističu da "laži Boška Obradovića i ostalih samozvanih lidera srpske opozicije ne mogu poništiti ono čemu smo svakoga dana ovde svedoci".

 • Srpska lista: Planovi opozicije za Kosovo laž i obmana

  Srpska lista: Planovi opozicije za Kosovo laž i obmana

  Srpska lista ocenila je da, uoči sednice Skupštine o Kosovu u ponedeljak, 27. maja, opozicioni lideri pokušavaju da „najprizemnijim uvredama i napadima na predsednika Aleksandra Vučića i Srpsku listu prikriju sopstevene postupke kojima su urušavali pregovaračke pozicije Srbije“.

 • "Đilasova deklaracija dokument o pomirenju tajkuna"

  Potpredsednik Glavnog odbora SNS-a Marko Đurić ocenio je da Deklaracija o pomirenju srpskog i albanskog naroda koju je predstavio Dragan Đilas ne predstavlja ništa više od dokumenta o pomirenju tajkuna i terorista, jer se zalaže u potpunosti za iste stvari kao i Priština.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane