Odložena odluka o kandidatima Srpske liste

Kosovska Centralna izborna komisija odložila je glasanje o potvrđivanju kandidata Srpske liste za vanredne predsedničke izbore u četiri opštine na severu Kosova 19. maja.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija(Foto Kim)

Članovi komisije iz pokreta Samoopredeljenje protive se predlozima Srpske liste i najavljuju da će biti uzdržani na glasanju za potvrđivanje srpskih kandidata, uz zahtev da se o njima izjasni Ustavni sud.

I u tom slučaju, uz dva uzdržana glasa, Centralna izborna komisija neće moći da potvrdi kandidate Srpske liste, jer je za njihovu sertifikovanje potrebno osam glasova komisije, koja trenutno broji devet članova.

Centralna izborna komisija na današnjoj sednici prihvatila je prethodno i potvrdila kandidate Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje.

Kancelarija za registraciju stranaka i političkih kandidata preporučila je verifikovanje kandidata Srpske liste, ali su njenu odluku pokušali da ospore pedstavnici Samoopredeljenja, smatrajući da kandidaturom predstavnika Srpske liste koji su prethodno podneli ostavke na mestima predsednika u četiri severne opštine, treba da se bavi Ustavni sud.

Član Izborne komisije iz pokreta "Samoopredeljenje" Adnan Rustemi, upitao je "da li imaju pravo da se kandiduju ljudi koji Kosovo nazivaju drugim imenom".

"Tražimo dokaze da se Srpska lista distancira od svojih kandidata i uticaja predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ponovno kandidovanje trebalo bi da bude neprihvatljivo, a Srpska lista treba da predloži druge kandidate, čime bi se pokazalo da ovi izbori nisu farsa", rekao je Rustemi.

Reagovao je predstavnik Srpske liste u Centralnoj izbornoj komisiji Stevan Veselinović, rekavši da se radi o političkim stavovima i predizbornoj kampanji, koji nemaju osnovu u postojećem zakonodavstvu.

I predstavnici drugih stranaka u Centralnoj izbornoj komisiji, poput Fljoriana Dušija iz Demokratskog saveza, ustanovili su da pravno gledano nema problema koji bi onemogućili prihvatanje i potvrđivanje kandidata koji su prethodno prošli proveru Kancelarije za registraciju.

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka odložila je izjašnajvanje radi dodatnih konsultacija. Tokom dana se očekuje nastavk sednice.

Ostale vesti

 • Simić: Jedinstven dan u istoriji odnosa Srbije i SAD

  Simić: Jedinstven dan u istoriji odnosa Srbije i SAD

  Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže, nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Majka Pompea, da je današnji dan jedinstven u novijoj političkoj istoriji američko-srpskih odnosa, jer je taj sastanak završen zajedničkim stavom o situaciji na Kosovu.

 • "Imamo američku podršku za ukidanje taksi"

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom. Sastanak je trajao skoro dva sata. "Nema sumnje da imamo američku podršku, jer i oni misle da je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, da bismo mogli na svaki način i po svaku cenu da sačuvamo mir, gledamo u budućnost i unapređujemo našu ekonomiju", rekao je predsednik Vučić.

 • Haradinaj: Nema dogovora sa Socijaldemokratskom inicijativom

  Haradinaj: Nema dogovora sa Socijaldemokratskom inicijativom

  Nije postignut dogovor, iako postoji obostrano raspoloženje za predizbornu koaliciju, izjavio je lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i premijer u ostavci Ramuš Haradinaj posle sastanka sa svojim zamenikom u vladi i liderom Socijaldemokratske inicijative (SDIK) Fatmirom Ljimajem.

 • Gračanica: Nove kuće za Veliće i Vasiće

  Gračanica: Nove kuće za Veliće i Vasiće

  Predstavnici Srpske liste i predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović položili su kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Velić iz Gračanice. Prethodno su obišli i socijalno ugroženu porodicu Vasić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane