Vesti
Politika

Odložena konstitutivna sednica

Predsedavajuća kosovskog parlamenta Fljora Brovina obavestila je Sekreterijat skupštine da je nastavak konstitutivne sednice odložen na neodređeno vreme.
Odložena konstitutivna sednica
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Sednica kosovske skupštine trebalo je danas da bude održana i ona je, na iznenađenje svih, odložena na neodređeno vreme, javili su prištinski mediji.

Generalni sekreretar Demokratskog saveza Kosova Ismet Bećiri je tim povodom izjavio da je ovo još jedan dokaz uzurpiranja insitutacije od strane Demokratske partije Kosova.

S druge strane, potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ardijan Đini je rekao da su poslanici parlamenta jedini organ koji je merodavan za odlaganje sednice i da predsedavajuća nema na to pravo, javio je Radio Kosovo.

Predsedavajuća kosovske skupštine, najstarija poslanica Fljora Brovina zakazala je nastavak konstitutivne sednice za četvrtak, 2. oktobra na kojoj je trebalo d abude izabran predsednik parlamenta.

Ona je prekunla prethodnu sednicu nakon što poslanici nisu uspeli da izaberu predsednika skupštine, jer kandidat Demokratske partije Kosova Arsim Bajrami nije dobio većinu glasova.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održani su 8. juna.

Koalicija predvođena DPK je osvojila 37 mandata u kosovskoj skupštini, DSK 30, Pokret Samoopredeljenje 16, ABK 11, Lista "Srpska" devet, Inicijativa za Kosovo šest, Partija Demokratski prosperitet jedanog poslanika, a još 10 mandata rezervisano je za nealbanske i nesrpske zajednice (Bošnjaci, Turci, Romi, Egipćani i Aškalije).Ostale vesti

Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020
Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020