Vesti
Politika

Odložena konstitutivna sednica

Predsedavajuća kosovskog parlamenta Fljora Brovina obavestila je Sekreterijat skupštine da je nastavak konstitutivne sednice odložen na neodređeno vreme.
Odložena konstitutivna sednica
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Sednica kosovske skupštine trebalo je danas da bude održana i ona je, na iznenađenje svih, odložena na neodređeno vreme, javili su prištinski mediji.

Generalni sekreretar Demokratskog saveza Kosova Ismet Bećiri je tim povodom izjavio da je ovo još jedan dokaz uzurpiranja insitutacije od strane Demokratske partije Kosova.

S druge strane, potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ardijan Đini je rekao da su poslanici parlamenta jedini organ koji je merodavan za odlaganje sednice i da predsedavajuća nema na to pravo, javio je Radio Kosovo.

Predsedavajuća kosovske skupštine, najstarija poslanica Fljora Brovina zakazala je nastavak konstitutivne sednice za četvrtak, 2. oktobra na kojoj je trebalo d abude izabran predsednik parlamenta.

Ona je prekunla prethodnu sednicu nakon što poslanici nisu uspeli da izaberu predsednika skupštine, jer kandidat Demokratske partije Kosova Arsim Bajrami nije dobio većinu glasova.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održani su 8. juna.

Koalicija predvođena DPK je osvojila 37 mandata u kosovskoj skupštini, DSK 30, Pokret Samoopredeljenje 16, ABK 11, Lista "Srpska" devet, Inicijativa za Kosovo šest, Partija Demokratski prosperitet jedanog poslanika, a još 10 mandata rezervisano je za nealbanske i nesrpske zajednice (Bošnjaci, Turci, Romi, Egipćani i Aškalije).Ostale vesti

Borel: EK podržava rad tužilaštva Kosova
Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 26.10.2020
Posle skoro četiri meseca, vlada Srbije “sklepana na brzinu”
Dan nakon objavljivanja imena većine ministara u novoj vladi Srbije, od kojih će se pojedini po prvi put oprobati u politici, nema previše iznenađenja. Poznavaoce situacije na terenu ipak zabrinjava to što se i od ovog sastava ne očekuje previše.
  • 26.10.2020
Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020