Vesti
Politika

“Odlaganje na zahtev Beograda, Priština ispunila obaveze”

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je da EU žali zbog odlaganja primene Briselskog sporazuma o pravosuđu do čega je, kako kaže, došlo zbog zahteva Beograda.
“Odlaganje na zahtev Beograda, Priština ispunila obaveze”
Maja Kocijančič (Foto Kim)

Maja Kocijančič je ukazala na potrebu primene sporazuma o pravosuđu u što kraćem roku s obzirom na to da je primena sporazuma o normalizaciji odnosa dve stranke usko povezana sa evrointegracijama.

"Žalimo što je došlo do odlaganja po zahtevu Beograda. Priština je ispunila sve obaveze povezane sa primenom ovog sporazuma iz dijaloga. Važno je da do integracije sudskog osoblja i primene sporazuma o pravosuđu dođe jer će to doprineti poštovanju vladavine prava na Kosovu, posebno u regionu Mitrovice", izjavila je Kocijančič.

Kocijančič je podsetila da su predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači krajem avgusta dogovorili integraciju pravosuđa do 17. oktobra.

"Sporazum je, kada je reč o situaciji u pravosuđu, bio vrlo jasan. Postavljen je bio datum i mi žalimo što se to danas nije dogodilo. Nastavićemo da radimo u tom pravcu. Jasno je da je odgovornost za primenu na dvema stranama. Obaveze obe strane su bile jasne, uključujući onu sa srpske strane koja je ponovljena prošle nedelje kada je premijerka Srbije bila u poseti Briselu", izjavila je portprolka Evropske komisije.

Maja Kocijančič kaže i da očekuje konstruktivno zalaganje EU u cilju pune implementacije svih sporazuma postignutih u dijalogu o normalizaciji odnosa kome posreduje EU.

"U ovom smislu, važno je da do integracije pravosuđa dođe, bez odlaganja, što je pre moguće", poručila je Kocijančič.

Dodala je da je implementacija dogovora iz dijaloga Beograda i Prištine "i dalje izazov" i da EU radi sa obe strane da osigura punu primenu svih sporazuma postignutih u okviru tog procesa.Ostale vesti

Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020