Vesti
Politika

“Odlaganje na zahtev Beograda, Priština ispunila obaveze”

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je da EU žali zbog odlaganja primene Briselskog sporazuma o pravosuđu do čega je, kako kaže, došlo zbog zahteva Beograda.
“Odlaganje na zahtev Beograda, Priština ispunila obaveze”
Maja Kocijančič (Foto Kim)

Maja Kocijančič je ukazala na potrebu primene sporazuma o pravosuđu u što kraćem roku s obzirom na to da je primena sporazuma o normalizaciji odnosa dve stranke usko povezana sa evrointegracijama.

"Žalimo što je došlo do odlaganja po zahtevu Beograda. Priština je ispunila sve obaveze povezane sa primenom ovog sporazuma iz dijaloga. Važno je da do integracije sudskog osoblja i primene sporazuma o pravosuđu dođe jer će to doprineti poštovanju vladavine prava na Kosovu, posebno u regionu Mitrovice", izjavila je Kocijančič.

Kocijančič je podsetila da su predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači krajem avgusta dogovorili integraciju pravosuđa do 17. oktobra.

"Sporazum je, kada je reč o situaciji u pravosuđu, bio vrlo jasan. Postavljen je bio datum i mi žalimo što se to danas nije dogodilo. Nastavićemo da radimo u tom pravcu. Jasno je da je odgovornost za primenu na dvema stranama. Obaveze obe strane su bile jasne, uključujući onu sa srpske strane koja je ponovljena prošle nedelje kada je premijerka Srbije bila u poseti Briselu", izjavila je portprolka Evropske komisije.

Maja Kocijančič kaže i da očekuje konstruktivno zalaganje EU u cilju pune implementacije svih sporazuma postignutih u dijalogu o normalizaciji odnosa kome posreduje EU.

"U ovom smislu, važno je da do integracije pravosuđa dođe, bez odlaganja, što je pre moguće", poručila je Kocijančič.

Dodala je da je implementacija dogovora iz dijaloga Beograda i Prištine "i dalje izazov" i da EU radi sa obe strane da osigura punu primenu svih sporazuma postignutih u okviru tog procesa.Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021