Vesti
Politika

Odbornici GI Zubin Potok preuzeli mandate u lokalnoj skupštini

Skupština opštine Zubin Potok danas je dobila tri nova odbornika i ujedno predsedavajućeg. Članovi GI za Zubin Potok, ipak su odlučili da preuzmu svoje mandate, javlja KoSSev.
Odbornici GI Zubin Potok preuzeli mandate u lokalnoj skupštini
Opština Zubin Potok (Foto Radio Kontakt plus)

Prethodni poziv odbili su zbog „solidarnosti sa narodom sa barikadama“, a novi prihvatili jer je nakon njihovog uklanjanja, kako kažu, narod „prepušten sam sebi“. Kažu i da nisu želeli da u većinski srpskoj opštini samostalno vladaju Albanci. Iako su tek preuzeli mandate i stekli kontrolu, tvrde da će „verovatno bojkotovati“ rad skupštine, sve dok se situacija na terenu ne poboljša ili formira ZSO, dok čak kao mogućnost najavljuju raspuštanje skupštine.

Nakon što su krajem novembra prošle godine Srbi sa severa napustili kosovske institucije, uključujući i lokalne skupštine, u četiri opštine ostala su upražnjena odbornička mesta.

Skupštinu opštine Zubin Potok osim poslanika Srpske liste, napustio je i jedini tadašnji opozicioni odbornik ispred GI „Zubin Potok“, Milija Biševac.

CIK je potom za Zvečan i Leposavić raspisao izbore jer nije bilo odbornika koji bi zamenili one koji su se povukli, dok to nije bio slučaj u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici.

U ovim opštinama su po sistemu automatizma učesnici na prethodnim izborima dobili mogućnost da popune upražnjena mesta.

Tako je krajem decembra, odnosno, skoro dva meseca nakon napuštanja institucija u ovoj opštini, tj. u Kancelariji za manjine u selu Čabra, održana sednica na kojoj je zakletve položilo 13 odbornika albanske nacionalnosti iz LDK, PDK i Pokreta Samoopredeljenje.

Uz još tri odbornika takođe albanske nacionalnosti koji su bili u lokalnoj skupštini pre podnošenja ostavki Srba, sve do danas je ova opština brojala 16 predstavnika zakonodavne vlasti.

GI za Zubin Potok je takođe dobila poziv da prisustvuje decembarskoj sednici, odnosno među zamenama našla su se i njihova tri odbornika.

„Odbili smo pozive iz solidarisali se sa svojim narodom na barikadama. Bojkotovaćemo rad lokalne skupštine sve dok se stanje ne smiri i ne ispune uslovi zbog čega su i postavljene“, kazao je 27. decembra za KoSSev bivši odbornik ispred ove GI, Milija Biševac.

Međutim, svega dva dana kasnije barikade su uklonjene, dok postavljeni uslovi, odnosno većina njih, nisu ispunjeni.

„Kada su barikade uklonjene od strane Srpske liste i njihovih predstavnika, narod je bio prepušten sam sebi a političari iz Srpske liste iz naše opštine su se bukvalno sakrili od razočaranog naroda“, kaže danas Biševac za KoSSev.

On poručuje da im je u međuvremenu stigao novi poziv da se GI za Zubin Potok priključi lokalnoj skupštini, koji su, međutim, sada odlučili da prihvate.

„Pošto smo ponovo dobili poziv da se pojavimo na novoj skupštini jer će je predstavnici albanskih stranaka formirati i bez Srba, odlučili smo da trenutno prihvatimo odborničke mandate kako ne bismo dozvolili da u većinski srpskoj opštini vladaju Albanci“, kazao je Biševac za KoSSev.

Odbornici ove građanske inicijative – njih troje, upravo su preuzeli odborničke mandate, dok je jedan od njih – Slaviša Biševac imenovan za predsedavajućeg lokalne skupštine.

„Suština današnjeg događaja je da zaštitimo interese građana i sprečimo da u ime srpskog stanovništva koje je u većini u našoj opštini odluke od životnog značaja donose albanski predstavnici. Da se danas nismo pojavili na ovoj vanrednoj skupštini, naši mandati bi bili dodeljeni isto Albancima“, kazao je Biševac.

Tvrdi da su se na ovaj korak odlučili i zbog toga što su, kako kaže, videli da članovi Srpske liste, nisu reagovali na činjenicu da „Albanci preuzimaju Skupštinu“.

„Time su jasno pokazali da su na neki način i želeli da im prepuste zakonodavnu vlast u Zubinom Potoku. Ćutali su i ranije iako su znali da se gradi baza u Donjem Jasenoviku, a posledice toga su dalekosežne“, dodaje Biševac.

Naglašava da nije bilo lako doneti ovakvu odluku:

„Ali nama je cilj opstanak srpskog naroda na ovim prostorima i trudićemo se svim raspoloživim sredstvima da tako i bude“, naglašava Biševac.

Kaže i da su odluku sami doneli, odnosno na stranačkom skupu – većinom glasova, da nisu imali konsultacije sa drugim političkim strankama.

Biševac precizira da se GI za Zubin Potok bavi isključivo lokalnom politikom, te da su tu da zastupaju interese građana.

„U predhodnom periodu smo svakodnevno razgovarali sa stanoviništvom kako bismo čuli njihovo mišljenje, mnogi su nas u tome podržali. Naše političko delovanje u Zubinom Potoku trenutno podržava sve veći broj građana, što nam potvrđuju svakodnevni pozivi i izjave podrške, a ima i onih koji žele da se priključe našoj Inicijativi“, kazao je.

Precizira da su mnogi, osim zbog povlačenja barikada, razočarani i zbog pojedinih odluka koje su donete nakon toga, ali i zbog „najnovijih izjava“ koje stižu iz Beograda.

„Smatraju da je običan narod izigran i da mora sam da se angažuje i zaštiti svoje interese. Naravno, ima i onih koji nas ne podržavaju, što je sasvim očekivano“, dodaje sagovornik KoSSev-a.

Onima koji bi ih nazvali „Kurtijevi“ ili „Tačijevi Srbi“, poručuje da je GI za Zubin Potok više puta do sada pokazala čije stavove i interese propagira, te u kom pravcu deluje.

„Izraz ‘Kurtijevi’ Ili ‘Tačijevi Srbi’ su počeli da koriste predstavnici Srpske liste i pojedinci iz Beograda onog momenta kada je njihova politika počela da doživljva potpuni neuspeh i krah, bar kada je reč o srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Svako čije se mišljenje ne poklapa s njihovim je ‘Kurtijev Srbin’, iako je možda mnogo više uradio i žrtvovao se za ovaj narod nego što će oni to ikada uraditi. Oni izgleda zaboravljaju da nisu jedini predstavnici naroda, da se neko borio za ovu zemlju i pre njih i da nije sve ni počelo, niti će se završiti s njima. Na kraju, zna se ko je do skoro sedeo u Kurtijevoj Vladi i ko je svoje pozicije koristio za lično bogaćenje, nepotizam i ostale ‘visokomoralne’ radnje.

Ujedno podsećaju da je isti potez povukla Srpska lista u kosovskom parlamentu kada je, nakon novembarskog napuštanja institucija, u međuvremenu ipak odlučila da se vrati, odnosno da ove poslanike zameni sa novim poslanicima svoje stranke.

Iako su tek preuzeli mandate, iz građanske inicijative Zubin Potok tvrde da će „verovatno“ bojkotovati rad skupštine, i to sve dok se situacija na terenu ne poboljša ili dok se ne formira ZSO.

Kažu i da će da prate dešavanja u pregovorima Beograda i Prištine.

„Ukoliko se stanje ne poboljša i nastavi politika Vlade u Prištini u vršenju represije nad našim stanovništvom, raspustićemo skupštinu“, dodao je.

Biševac precizira je stanovništvo opštine Zubin Potok, usled nedavnih poplava koje su oštetile mnoge domove, imanja infrastrukturu, sada uglavnom fokusirano na egzistencijalne probleme, ali i da ne zaostaje ni „strepnja za budućnost koja je neizvesna“.

Skupština opštine Zubin Potok sa njih troje, među kojima je predsedavajući, sada broji ukupno 19 odbornika – 16 Albanaca i troje Srba.

 Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023