Vesti
Politika

Odbijena žalba Srpske liste na ponavljanje izbora u Partešu

Vrhovni sud Kosova odbio je žalbu Srpske liste na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke o poništavanju izbora za gradonačelnika u Partešu i preporuku o njihovom ponavljanju, potvrđeno je iz Vrhovnog suda.

Odbijena žalba Srpske liste na ponavljanje izbora u Partešu
Parteš (Foto KoSSev)

Iz Centralne izborne komisije navode da će postupati u skladu sa odlukom komisije za žalbe i Vrhovnog suda. Odluka o ponovnom održavanju izbora biće donešena na narednom sastanku, navode za KoSSev iz CIK-a.

"Žalba Srpske liste u Vrhovnom sudu je odbijena," rekla je portparolka ovog suda Antigona Uka-Ljutfiu.

Portparola CIK-a Valjmir Elezija kaže da će Centralna izborna komisija postupati u skladu sa odlukom Izborne komisije za žalbe i pritužbe i Vrhovnog suda.

“Što se tiče ponovnog glasanja, to će biti objavljeno na narednom sastanku Centralne izborne komisije. Međutim, imajući u vidu da se bavimo malom opštinom, bilo kada su u pitanju broj birača ili broj biračkih centara, biće razmotrena mogućnost da se ponovno glasanje održi 19. novembra - istog dana kada će biti održan drugi krug opštinskih izbora za gradonačelnika u drugim opštinama," navodi on.

CIK je u ranijem saopštenju za medije naveo i da u Partešu "neće biti drugog kruga", dodajući da će rezultati u ovoj opštini biti potvrđeni "nakon žalbenog postupka u IPŽP-u i Vrhovnom sudu".

Izborni panel za žalbe i predstavke doneo je 3. novembra odluku da se rezultati izbora za gradonačelnika u opštini Parteš i naložio CIK-u da ponovi ovo glasanje.

Panel je utvrdio da je "lično" kandidat za gradonačelnika u Partešu ispred Srpske liste Dragan Petković, telefonom komunicirao sa "predstavnikom" lokalne menjačnice, kako bi raspodelio "sredstva građanima u zamenu za glasove", u iznosu od 30 do 50 evra.

Na kosovskim lokalnim izborima u Partešu je, prema rezultatima CIK-a, Dragan Petković iz Srpske liste dobio 1.571 glas, a Nenad Cvetković 1.059 glasova.Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021