Vesti
Politika

Odbijen zahtev Samoopredeljenja da se prebroji još 1806 glasova iz dijaspore

Izborni panel za žalbe i predstavke odbio je kao neosnovan zahtev Samoopredeljenja (LVV) da se prebroji 1806 glasova iz dijaspore.
Odbijen zahtev Samoopredeljenja da se prebroji još 1806 glasova iz dijaspore
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

To je putem objave na Fejsbuku saopštio Bljerim Salahu, advokat Samoopredeljenja.

Tom prilikom je najavio i žalbu Vrhovnom sudu.

„IPŽP je odbio kao neosnovan zahtev LVV da se prebroji 1806 glasova iz dijaspore i to na osnovu člana 96.2 Zakona o opštim izborima, iako je Vrhovni sud presudom A-A.U.ZH.br.20/2019, naveo da se član 96.2 ne odnosi na glasove prosleđene putem pošte od strane građana Republike Kosovo koji žive u inostranstvu. Nećemo odustati dok se i poslednji glasovi građana Republike Kosovo ne budu uračunali. Stoga planiramo da se žalimo Vrhovnom sudu“, naveo je Salahu.

Samoopredeljenje je već dobilo spor protiv IPŽP na Vrhovnom sudu koji je prošle nedelje preinačio odluku ovog tela da ne dozvoli brojanje 4.639 glasova iz dijaspore pristiglih poštom.

 Ostale vesti

Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020
Vučić: Mnogo je stranih faktora umešano u proteste
“Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink.
  • 11.07.2020
Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020