Vesti
Politika

Odbijen zahtev Samoopredeljenja da se prebroji još 1806 glasova iz dijaspore

Izborni panel za žalbe i predstavke odbio je kao neosnovan zahtev Samoopredeljenja (LVV) da se prebroji 1806 glasova iz dijaspore.
Odbijen zahtev Samoopredeljenja da se prebroji još 1806 glasova iz dijaspore
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

To je putem objave na Fejsbuku saopštio Bljerim Salahu, advokat Samoopredeljenja.

Tom prilikom je najavio i žalbu Vrhovnom sudu.

„IPŽP je odbio kao neosnovan zahtev LVV da se prebroji 1806 glasova iz dijaspore i to na osnovu člana 96.2 Zakona o opštim izborima, iako je Vrhovni sud presudom A-A.U.ZH.br.20/2019, naveo da se član 96.2 ne odnosi na glasove prosleđene putem pošte od strane građana Republike Kosovo koji žive u inostranstvu. Nećemo odustati dok se i poslednji glasovi građana Republike Kosovo ne budu uračunali. Stoga planiramo da se žalimo Vrhovnom sudu“, naveo je Salahu.

Samoopredeljenje je već dobilo spor protiv IPŽP na Vrhovnom sudu koji je prošle nedelje preinačio odluku ovog tela da ne dozvoli brojanje 4.639 glasova iz dijaspore pristiglih poštom.

 Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020