Vesti
Politika

Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu

Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

Ministar za infrastrukturu Ljiburn Aljiju izjavio je da je odbijanje zahteva otvorena prepreka da se pomogne diskriminisanim albanskim građanima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

"Naša poseta je, od vlasti u Beogradu, odbijena bez ikakvog obrazloženja, neposredno pre polaska naše delegacije. U skladu sa procedurama i dogovorom u Briselu, uputili smo redovan zahtev 24. novembra, predstavljajući dnevni red posete. Odbijeno nam je danas u 07:13. U negativnom odgovoru dobijenom preko naše kancelarije za vezu u Beogradu, ne navodi se razlog za odbijanje", naveo je Aljiju.

Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku planirali su da posete tri opštine sa albanskim stanovništvom i sastanu se sa gradonačelnicima, poslanicima u parlamentu, na lokalnom nivou i sa čelnicima političkih subjekata.

Podsetimo, direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su početkom ove nedelje da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra. I ova poseta je trebalo da traje dva dana, a Petković je takođe trebalo da poseti i više socijalno ugroženih i povratničkih srpskih porodica i uruči im pomoć.

Portparol Evropske unije Peter Stano pozvao je u sredu Prištinu da ponovo razmotri odluku kojom je direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću zabranjen ulazak na Kosovo i da tu posetu dozvoli.Ostale vesti

U Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine o registarskim tablicama
U Briselu je održan sastanak Radne grupe eksperata Beograda i Prištine, koja bi trebalo da nađe obostrano prihvatljivo rešenje za spor oko registarskih tablica, naveo je na Tviteru specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 28.01.2022
Vučić sa evroparlamentarcima: Srbi sa KiM se suočavaju sa poteškoćama
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa posrednicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu poslanicima Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i bivšim poslanicima Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom.
  • 28.01.2022
Aljiu u Preševu: Kosovo ima obavezu da vrati dobro braći
Vlasti Srbije dozvolile su kosovskom ministru životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburnu Aljiju zvaničnu posetu Preševu. On je na zajedničkoj konferenciji za medije koju je održao sa gradonačelnicom Preševa Arditom Sinani rekao da su građani te opštine, ali i Bujanovca i Medveđe, uvek doprinosili Kosovu, pa i u ratu.
  • 28.01.2022
Petković u Nemačkoj o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je u Berlinu sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova i preneo im stavove Beograda o potrebi dosledne primene ranije postignutih sporazuma sa Prištinom.
  • 28.01.2022
’’Održavanje izbora na Kosovu zavisi od međunarodne zajednice’’
Kosovski zvaničnici poručuju da će lokalni Srbi svoje pravo glasa na srpskim aprilskim izborima moći na teritoriji Kosova da iskoriste jedino putem pošte ili u Kancelariji za vezu Srbije u Prištini. Najavljeni dolazak specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i sprecijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara imaće presudan uticaj na to hoće li kosovske vlasti ipak dozvoliti održavanje izbora ili će ostati pri svom stavu, smatraju sagovornici RTV Kim.
  • 28.01.2022
Eskobar Prištini: Poštujte odluku suda u vezi sa Dečanima
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar poručio je vlastima u Prištini da sprovedu odluku Ustavnog suda za upisivanje u katastar zemljišta manastira Visoki Dečani.
  • 28.01.2022