Vesti
Politika

Odalović: Srbi ne mogu da ćute nad onim što Priština radi

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović ističe da je zatvaranje prodavnica na severu Kosova apel upozorenja međunarodnoj zajednici.
Odalović: Srbi ne mogu da ćute nad onim što Priština radi
Veljko Odalović (Foto arhiva Kim)

Veljko Odalović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je zatvaranje svih radnji na severu Kosova protest koji treba da pokaže široj javnosti da Srbi neće ćutati.

"Srbi moraju da dignu glas, ne mogu da ćute nad ovim što Priština radi. Priština provocira i sklanja temu dijaloga, u kom je dovedena pred svršen čin da izvrši preuzete obaveze, pre svega da formira Zajednicu srpskih opština", napominje Odalović.

Smatra da zatvaranje radnji neće napraviti štetu već treba da bude apel upozorenja.

"Međunarodna zajednica kontinuirano govori da Priština treba da ukine takse, ali Priština to ne radi jer EU to ne saopštava ozbiljno. Ovo će u svakom slučaju dodatno da prođe kroz sve strukture i uši onih koji odlučuju. Moraju da znaju s kim i sa čim imaju posla", napominje generalni sekretar MSP-a.

Priština, kaže Odalović, želi da uspostavi kontrolu na severu Kosova.

"Kada su takse uvedene rekli su da će da ih ukinu kad priznamo Kosovo. Njihova priča je sad drugačija, kažu da žele da spreče šverc i kriminal. Oni imaju najmanje prava da o tome pričaju jer je taj prostor ogrezao u švercu i kriminalu. Ne mogu protiv toga da se bore oni koji to rade", napominje generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, od uvođenja taksi najviše trpe obični građani, a među njima i trgovci Albanci.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020