Vesti
Politika

Odalović: Priština ima maksimalističke zahteve

Generalni sekretar Narodne Skupštine Srbije Veljko Odalović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, rekao da je izveštaj Evropske komsije lepa vest, s obzirom na prošlogodišnji izveštaj koji je bio drugačiji, dosta negativniji.

Odalović: Priština ima maksimalističke zahteve
Veljko Odalović (Foto Kim)

"Ovo je jedan kvalitetan pomak i očigledno je da se prepoznalo ono što se u Srbiji dešavalo: da su napori koji su do sada učinjeni da se određene i preporuke i obaveze koje su stvorene realizuju rezultirali i u izveštaju tako tretirani", ističe Odalović.

Dodaje da su time što je Srbija "ispunjavala obaveze i nešto što je bio uslov za put i podrška putu do evropskih integracija, kvaliteti koji nam valjaju za unutrašnju upotrebu".

Veljko Odalović ističe da će najteži izazov biti pitanje Kosova i Metohije.

"Ako evropske institucije budu imale snage, da Priština sedne za sto u Brisel i kroz dijalog rešava sva otvorena pitanja, koja mogu upravo kroz rešavanje na relaciji Beograda i Prištine daju kvalitetne rezultate, onda je mnogo lakše pričati posle toga. Ako se Priština bude ponašala kako se sada ponašala i bude ignorisala ceo taj proces, opstruirala ga i bežala sa tog stola i međunarodnih obaveza koje je pruzela, onda svi mi imamo problem", kaže Odalović.

Dodaje da onda dolazimo u situaciju i ako bismo neke stvari hteli da rešavamo zajedno sa njima za dobrobit svih onih koji žive na obe strane administrativne linije zbog budućnosti čitavog regiona, onda adresa nije Beograd, već Priština.

Govoreći o prvom sastanku tehničke grupe predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, koji je planiran za danas, na kome će se razgovarati o trajnom rešenju registarskih oznaka, Odalović kaže da je dobro da je važno da se proces ne odlaže.

"Neće biti lako zato što Priština, po pravilu, ima maksimalističke zahteve i pokušava da dobije podršku za tako nešto. Ovo je nešto o čemu treba racionalno razmišljati, da se omogući mehanizam, da Srbi i Albanci i svi oni koji prelaze administrativnu liniju sa obe strane i na prostorima na kojima se kreću vozilima se osećaju lagodno, da nemaju teret", kaže Odalović.

Dodaje da postoji lagano rešenje, problema ne bi ni bilo.

"Ovo traje, nije nešto što je novo, nešto što je nasleđeno prethodnih dijaloga, pre Briselskog sporazuma o ovome se razgovaralo. Ušlo se u neke obaveze i sada se radi na tome", navodi.



Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021