Vesti
Politika

Odalović: Priština ima maksimalističke zahteve

Generalni sekretar Narodne Skupštine Srbije Veljko Odalović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, rekao da je izveštaj Evropske komsije lepa vest, s obzirom na prošlogodišnji izveštaj koji je bio drugačiji, dosta negativniji.

Odalović: Priština ima maksimalističke zahteve
Veljko Odalović (Foto Kim)

"Ovo je jedan kvalitetan pomak i očigledno je da se prepoznalo ono što se u Srbiji dešavalo: da su napori koji su do sada učinjeni da se određene i preporuke i obaveze koje su stvorene realizuju rezultirali i u izveštaju tako tretirani", ističe Odalović.

Dodaje da su time što je Srbija "ispunjavala obaveze i nešto što je bio uslov za put i podrška putu do evropskih integracija, kvaliteti koji nam valjaju za unutrašnju upotrebu".

Veljko Odalović ističe da će najteži izazov biti pitanje Kosova i Metohije.

"Ako evropske institucije budu imale snage, da Priština sedne za sto u Brisel i kroz dijalog rešava sva otvorena pitanja, koja mogu upravo kroz rešavanje na relaciji Beograda i Prištine daju kvalitetne rezultate, onda je mnogo lakše pričati posle toga. Ako se Priština bude ponašala kako se sada ponašala i bude ignorisala ceo taj proces, opstruirala ga i bežala sa tog stola i međunarodnih obaveza koje je pruzela, onda svi mi imamo problem", kaže Odalović.

Dodaje da onda dolazimo u situaciju i ako bismo neke stvari hteli da rešavamo zajedno sa njima za dobrobit svih onih koji žive na obe strane administrativne linije zbog budućnosti čitavog regiona, onda adresa nije Beograd, već Priština.

Govoreći o prvom sastanku tehničke grupe predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, koji je planiran za danas, na kome će se razgovarati o trajnom rešenju registarskih oznaka, Odalović kaže da je dobro da je važno da se proces ne odlaže.

"Neće biti lako zato što Priština, po pravilu, ima maksimalističke zahteve i pokušava da dobije podršku za tako nešto. Ovo je nešto o čemu treba racionalno razmišljati, da se omogući mehanizam, da Srbi i Albanci i svi oni koji prelaze administrativnu liniju sa obe strane i na prostorima na kojima se kreću vozilima se osećaju lagodno, da nemaju teret", kaže Odalović.

Dodaje da postoji lagano rešenje, problema ne bi ni bilo.

"Ovo traje, nije nešto što je novo, nešto što je nasleđeno prethodnih dijaloga, pre Briselskog sporazuma o ovome se razgovaralo. Ušlo se u neke obaveze i sada se radi na tome", navodi.Ostale vesti

Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022
Petković: Za opštinu Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je posetu severu započeo u selu Trkose u Opštini Leposavić.
  • 12.08.2022