Vesti
Politika

Odalović: Nadam se da će se Priština dozvati pameti

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova republike Srbije Veljko Odalović rekao je za RTV Kim da očekuje da će se „Priština dozvati pameti“ i prihvatiti sporazum o ZSO na sutrašnjoj rundi dijaloga.

Odalović: Nadam se da će se Priština dozvati pameti
Veljko Odalović (Foto arhiva Kim)

Odalović je rekao da se ZSO se formira kako bi ugrozila Albance, već da bi pomogla da Srbi kroz ovu instituciju ostvaruju svoja prava.

„Nadam se da će se Priština dozvati pameti i da će u Evropskoj komisiji koja je medijator svega ovoga imati dovoljno snage da Prištinu privoli da jednostano prihvati jedan korektan sporazum o Zajednici srpskih opština“.

Odalović smatra da izjave predstavnika Prištine, nakon razgovora sa predstavnicima Beograda, da će ZSO biti nevladina organizacija ponižavajuće i uvredljive za Srbe.

„To obesmišljava sve do sada što je ostvareno, sve što je do sada postignuto. Zato je naš zahtev, i mislim da će to premijer i naš ministar spoljnih poslova koji će biti tamo u delegaciji, kao i gospodin Đurić uspeti da se izbore za jedan dostojanstven status te Zajednice. Ona zaslužuje da bude dostojanstvena da bude postavljena na principima koji neće nikoga da ugroze“.

On očekuje da će kroz Zajednicu srpskih opština Srbi, ne samo u srpskim opštinama, već i u mestima poput Velike Hoče, Goraždevca i Kline moći da ostvaruju svoja prava.

Odalović koji je danas prisustvovao obeležavanju Vidovdana na Gazimestanu, rekao je da bi predstavnici Vlade Srbije trebalo da budu više prisutniji na Kosovu jer, kako je naglasio, narod ima tu potrebu.

„Sam današnji dan i ovaj povod i ovoliki narod koji pristiže govori o tome da ovo nije samo praznik već potreba za zajedničkim okupljanjima“, rekao je Odalović.Ostale vesti

Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022
Stojanović: Građani imaju mnogo veću moć nego što misle
Bivši gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović veruje da je aktuelna predsednica opštine Ljiljana Šubarić "odlučila da ispravi svoju grešku" i zatraži poništenje odluke SO o razmeni zemljišta sa albanskim biznismenom u Čaglavici, jer joj je “tako savetovano u Beogradu”.
  • 06.10.2022
I Vjosa Osmani će u Pragu razgovarati sa Makronom i Šolcom
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastaće se u Pragu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
  • 06.10.2022
Vučić u Pragu sa Makronom i Šolcom o Kosovu, sankcijama Rusiji…
Emanuel Makron, Olaf Šolc i Aleksandar Vučić razgovaraće u Pragu o Kosovu, evropskim integracijama i o strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji, javio je RTS.
  • 06.10.2022
Bisljimi: Moguć sastanak Kurtija i Vučića u oktobru

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu s Beogradom Besnik Bisljimi rekao je da bi sastanak Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogao da bude održan u oktobru, ali da za to još uvek nema zvanične potvrde.

  • 05.10.2022