Vesti
Politika

Odalović: Ispitivanje Rudnice u martu

Beogradske i prištinske radne grupe za nestale sastaće se početkom februara u Prištini, rekao je Veljko Odalovich i dodao da nije realno da se lokacija potencijalne masovne grobnice u Rudnici istraži pre marta.
Odalović: Ispitivanje Rudnice u martu
Veljko Odalović (Foto KIM)

Predsednika vladine Komisije za nestaleVeljk Odalović je za RTS naveo da će na ispitivanju lokacije u Rudnici raditi i Institut za sudsku medicnu, dok će prištinskoj delegaciji biti omogućeno da posmatraju tok istrage.

Sastanak radnih grupa za nestale biće održan početkom februara u Prištini, a ne u Beogradu, kako je bilo planirano, kazao je Odalović koji se se u Rudnici sastao s predstavnicima grupe za nestale iz Prištine i porodicama nestalih.

"Tek u martu obaviće se sve pripreme za detaljno ispitivanje lokacije", kazao je Odalović i dodao da će se tada znati kog je obima potencijalna grobnica u Rudnici.

U Prištinskoj komisiji za nestale ocenjuju da je sada najvažnije da su ostaci pronađeni, a da još nema podataka o tačnom broju žrtava.

"Manipuliše se. Priča o 250, 300 neko i o 400. To ne možemo utvrditi dok se istražuje cela lokacija i posle procedure
identifikacije koje su po zakonu", kaze predsednik Prištinske komisije za nestala Prenk Đepaj.

Posmrtni ostaci biće predati međunarodnoj komisiji za nestale, a identitet će utvrdivati laboratorija u Tuzli.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021