Vesti
Politika

Odalović: Glasalo se u vreme Haradinaja i Tačija

Generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović izjavio je da je Srbija do sada mogla da organizuje "sve vrste glasanja" na Kosovu i Metohiji, ali je aktuelni kosovski premijer Aljbin Kurti prvi koji je zabranio da se održi predstojeći referendum o promenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.
Odalović: Glasalo se u vreme Haradinaja i Tačija
Veljko Odalović (Foto Medija Centar Beograd)

Kako je Odalović rekao za RTS, „sve vrste izbora organizovane su i u vreme vlada Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Avdulaha Hotija“, dodajući da Kurti „možda ima neku prećutnu ili direktniju saglasnost“ da to ne dozvoli.

„Kurti pokušava da Srbiju natera da im se obrati posebnim zahtevom kao da je to dijaspora, to je naravno neprihvatljivo za nas. Teritorija je jedinstvena, ona je naša, može to njemu da se sviđa ili ne“, kazao je Odalović.

Premijer Kosova je ranije najavio da Srbi na Kosovu koji imaju dvojno državljanstvo mogu da glasaju na predstojećem referendumu putem pošte ili u Kancelariji za vezu Srbije sa Kosovom u Prištini.Ostale vesti

’’Građanima teško, a predsednica ćuti’’
Poslanica Demokratske partije Kosova (PDK) Bljerta Deljiu-Kodra kritikovala je predsednicu Vjosu Osmani "zato što ćuti dok se građani suočavaju sa višestrukim krizama". Kritkama vlasti na današnjoj sednici Skupštine Kosova su se pridružili i poslanici ostalih opozicionih partija.
  • 27.01.2022
Kosovski zvaničnici i Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta
Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta na društvenim mrežama su se oglasili predsednica Kosova Vjosa Osmani i ministar odbrane Armend Mehaj. I dok je predsednica poručila da "odaje počast milionima izgubljenih života prijateljskog jevrejskog naroda", ministar je otišao dalje, navodeći da se "iskustvo kosovskog i izraelskog naroda ujedinjuje u jednoj tački".
  • 27.01.2022
Prikrivanje zločina OVK
Predsednik parlamentarnog odbora za Kosovo Milovan Drecun je izjavio da su KFOR i civilna misija Ujedinjenih nacija (UNMIK) prikrivali zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinjene nad Srbima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica od 1998. do kraja 2000. godine.
  • 27.01.2022
Savet EU postigao dogovor o univerzalnom punjaču za elektronske uređaje
Zemlje EU usvojile su zajednički stav o predlogu o univerzalnom punjaču za elektronske uređaje čiji je cilj, između ostalog, da se smanji količina elektronskog otpada.
  • 27.01.2022
Hovenijer: ZSO treba da postoji, Priština o modelu

Ambasador SAD u Prištini Džef Hovenijer izjavio je da SAD smatraju da Zajednica srpskih opština na Kosovu treba da postoji, a da je na Prištini da pronađe model sprovođenja i njenog funkcionisanja. Hovenijer je u intervjuu za RTK rekao da je stav američke vlade da Priština treba da ispoštuje obaveze koje je preuzela.

  • 27.01.2022
Produžen rok za komentarisanje predloga novih tarifa
Regulatorna kancelarija za energetiku (RKE) je za tri dana produžila rok za izjašnjavanje o restrukturiranju tarifa električne energije, pa je to moguće učiniti do 31. januara.
  • 26.01.2022