Odalović: Ako su zločinci u institucijama neka brinu

Specijalni sud je bolno pitanje za Albance jer će se po prvi put suočiti sa međunarodnim sudom koji će suditi za zločine nad Srbima i ostalim nealbancima, kaže za RTV Kim predsednik Komisije za nestale Vlade Srbije Veljko Odalović.

Podeli ovaj članak sa:
  • Veljko Odalović (Foto Kim)

Odalović kaže da Albanci treba da shvate da se neće suditi kosovskim instucijama, već odgovornima za zločine koji su počinjeni nad oko 3.500 ljudi.

„Treba da se zabrinu zločinci, a ako su oni u institucijama, neka brinu. Ovde nije cilj da se vlast ili institucije preispituju. Institucije nisu postojale kada su se zločini dešavali, oni (zločinci) su bili u šumi, oni su bili van institucija, oni su bili drugačije organizovani. Sudi se za zločin i zločin je nešto što apsolutno mora da bude sankcioniasno. Nažalost, sud u Hagu je od toga napravio cirkus i Albanci su verovatno pomislili da su time završili sve. Nisu. Ne može se nad tolikim zločinima ćutati“, rekao je Odalović u emisiji „Dogovor!?“ RTV Kim.

Specijalni sud će, po rečima Veljka Odalovića, biti jedan od instrumenata za rešavaje pitanja sudbine nestalih Srba sa Kosova.

„Mi se nadamo da će se istragom o zločinima doći i do mesta gde su potencijalne žrtve“.

Tokom ratnih sukoba Kosovo je bilo podeljeno na pet zona odgvornosti kojima su upravljali pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova. Odalović očekuje da će se Specijalni sud pozabaviti i pitanjem komandne odgovornosti.

„Neka se zabrinu (bivši OVK) komandanti da li će do njih doći komandna odgovornost, kao što je došlo do komandne odgovornosti vojnog, državnog i policijskog vrha Srbije. Neka razmisle o posledicama. Zato je kod njih prisutan mali strah jer ovi ljudi nisu sami sebe ubili, nisu odšetali da beru cveće ili jagode, pa nestali. Oni su, nažalost, oteti“.

Odalović tvrdi da postoji preko 300 svedoka koji će potvrditi ono što su videli, čuli ili najdirektnije osetili tokom ratnih sukoba na Kosovu.

„Ozbiljne istrage se moraju voditi i taj Sud jeste za njih briga, ali je to njihov problem. Oni se nisu sami suočili sa zločinima. Očigledno je da kosovsko društvo ćuti i pokušava jednom Rezolucijom (o genocidu) dodatno da prebaci lopticu u neko drugo dvorište“.

Predsednik Komisije za nestale očekuje da će poslanici Skupštine Kosova uskoro usvojiti Zakon o osnivanju Specijalnog suda. „Priština će morati da odgovori tom zakonu. Ukoliko odbije, suočiće se teškim merama“, zaključio je Odalović.

Emisija "Dogovor!?" je na programu RTV Kim večeras od 20:10. Odalović u emisiji govori i o dijalogu Beograda i Prištine, učešću Srba u institucijama, najavi o usvajanju Rezolucije o genocidu Srba nad Albancima i drugim aktuelnim temama.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane