Vesti
Politika

Od ponoći primena sporazuma o osiguranju vozila

U ponoć bi trebalo da počne primena sporazuma o osiguranju vozila, koji su u Briselu postigli pregovarači Beograda i Prištine.
Od ponoći primena sporazuma o osiguranju vozila
Prelaz Merdare (Foto Kim)

Sporazum, kako navodi Radio Kontakt plus, podrazumeva da će vozila registrovana na Kosovu moći da pređu na teriroriju centralne Srbije sa polisom osiguranja MTPL, dok će za vozila sa srpskim tablicama na Kosovu biti dovoljna polisa osiguranja koja važi za Srbiju.

Sporazum o osiguranju vozila Beograda i Prištine trebao je da stupi na snagu 24. jula, mesec dana od njegovog postizanja, ali je odložen, a Beograd i Priština su za odlaganje krivili jedni druge.

Kako su ranije javili pojedini kosovski mediji, MTPL za Srbiju koštaće isto kao i za Makedoniju, što znači, u zavisnosti od kategorije vozila, oko 40 evra za putnička vozila, a građani Kosova više neće morati da plaćaju probne tablice pri ulasku u Srbiju.

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je Radiju Kontakt plus da je dogovor o osiguranju vozila jedan od onih sporazuma za koji su građani najviše bili zainteresovani.

Razlog za to je, po oceni Jevtića, ekonomske prirode i da su građani sa radošću primili vest o ukidanju dodatnog osiguranja vozila i da će biti plaćano na godišnjem nivou, odnosno da se neće plaćati kao ranije.

„Nadam se da će se večeras krenuti u implementaciju dogovora onako kako je predviđeno, tražili smo od predstavnika EU da izađu sa detaljima implementacije i pitanje koje građani postavljaju kako će se ići sa RKS tablicama je nešto što treba da se zna,“- rekao je Jevtić.

On je dodao da veruje da dogovor o osiguranju vozila koji će sprečiti dodatne finansijske izdatke građanima on će smanjiti proceduru na prelazima i smanjiti gužve i da veruje da neće biti dodatnog odlaganja.

„Ovoga puta je dogovoreno ono što je bilo nejasno prethodnog puta, ostaje da vidimo večeras uponoć šta će se događati i još jednom pozivam Evropsku komisiju da izađe sa detaljima implementacije dogovora o memorandumu o osiguranju vozila,”- kazao je Jevtić.

Građani Kosova su do sada za ulazak u centralnu Srbiju plaćali oko 100 evra za osiguranje svojih vozila za mesec dana, dok se obrnuto, za ulazak na Kosovo, plaćalo oko 40 evra za dve nedelje.

Kosovo nije članica Biroa zelenog kartona pa vozači sa Kosova još uvek nemaju zelene kartone za svoja vozila.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023